Buš: Rusija da se priključi štitu

Izvor: B92, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: Rusija da se priključi štitu

Buš u Pragu (Beta)

Prag -- Predsednik SAD Džordž Buš poručio ruskom kolegi Putinu da se, umesto što strahuje, Rusija priključi antiraketnom štitu.

Buš je tokom jednodnevne posetet Pragu razgovarao s češkim predsednikom Vaclavom Klausom i premijerom Miroslavom Topolanekom. Glavna tema bila želja Vašingtona da antiraketni štit kompletira radarskom bazom u Češkoj, a raketnom u Poljskoj. Istovremeno, Buš je upozorio da Moskva nema prava da nameće nijednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlji ko će biti njen saveznik.

Buš je danas u predsedničkom zamku Hradčani razgovarao sa češkim predsednikom i premijerom o planovima SAD da u Poljskoj i Češkoj razmeste evropsku komponentu svog antiraketnog štita.

Pored toga, razgovoralo se i o mogućnosti da se Česima ukinu američke vize, borbi protiv terorizma u Iraku i Avganistanu, a pomenut je i problem Kosova i ostalih, kako je kazao premijer Topolanek, "zamrznutih sukoba u svetu".

"Moja poruka Rusiji i predsedniku Putinu je: ne treba da se bojite naše protivraketne odbrane, zašto radije ne sarađujete, hajde uključite se, pošaljite svoje naučnike, možemo o tome da raspravljamo na otvorenom forumu i budemo potpuno transparentni", kazao je Buš u kratkom obraćanju novinarima posle razgovora.

Američki predsednik je istakao da bi SAD i Rusija zajedno mogle da naprave sjajan sistem, koji bi ih odbranio od pojedinaca i režima koji napadaju iz "ideološke zaslepljenosti".

Istovremeno je, međutim, podsetio Kremlj da je hladni rat završen i da Česi više ne moraju da biraju da li će biti prijatelj Amerikanaca ili Rusa i da mogu da budu prijatelji oba naroda.

"Niko nema pravo da nameće jednoj zemlji koga će izabrati za saveznika", naglasio je Buš.

Česima je Buš, kako se i očekivalo, potvrdio da će se izuzetno angažovati da u američkom Kongresu prođe odluka da se njima, kao i drugim novim Evropljanima, ukinu vize za putovanja u SAD, ali izbegao je bilo kakvo konkretnije obećanje kada bi to moglo da se desi.

"Ja sam među onima koji se najviše zalažu za ukidanje viza Češkoj. Česi imaju potrebu da budu poštovani", kazao je Buš i dodao da potpuno razume da se ljudi pitaju kako to da se žrtvuju u vojnim misijama po svetu, a za ulazak u SAD su im potrebne vize.

Za češkog predsednika Vaclava Klausa važno je obećanje Buša da će uložiti maksimalne napore da objasni ruskom predsedniku Putinu da američki radar koji bi trebalo da bude smešten južno od Praga, kao ni američke rakete u Poljskoj, nisu upereni protiv Rusije i imaju isključivo odbrambeni karakter.

Premijer Topolanek naveo je da je sa američkim predsednikom, osim o radaru i ukidanju viza, razgovarao i o kriznim žarištima u svetu.

"Govorili smo i o zamrznutim konfliktima u Južnoj Osetiji, Abhaziji, Pridnestrovlju, o Kosovu, inostranim misijama", kazao je Topolanek i izrazio zadovoljstvo zbog toga šo postoji usaglašenost o gotovo svim tim pitanjima.

Uprkos najavi da je reč o konferenciji za štampu, nijednom od 150 novinara nije ovog puta data prilika da postavi pitanje.

"Pesma radaru"

Ministarka odbrane Češke pripremila je, povodom posete Buša, "Pesmu radaru".

Vlasta Parkanova je prepevala nekadašnji komunistički hvalospev sovjetskim kosmonautima. Dobro poznati češki hit iz totalitarnog doba "Dobar dan, majore Gagarin", u prepevu i izvođenju ministarke, zove se "Dobar dan, zastavo zvezda i pruga".

Parkanova u svojoj verziji tog češkog hita iz 1961. poručuje radaru antiraketnog štita, koji Vašington i Prag žele da postave u bazi u Češkoj: "Poruči svemiru, tamo među zvezdama, da mi želimo da živimo sa svima u miru, ali naš krojač je ujka Sem".

"Dobar dan radare, jednostavno dobrodošli, konačno smo dočekali, dobar dan radare, ja ti aplaudiram", peva češka ministarka na CD-u namenjenom Bušu.

"Želela sam da malo omekšam negativističku kampanju koja prati raspravu o radaru", objasnila je ministarka i dodala kako ne misli da je njena pesma proamerička agitacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.