Izvor: Glas javnosti, 17.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: Ostavljam svet slobodnijim!

Nepopularni, ali zbog toga ne mnogo zabrinuti američki predsednik Džordž Buš priznao je u oproštajnom govoru da je pravio greške, ali i pokušao da ubedi naciju da ostavlja svet slobodnijim nego što je bio kada je on stupio na kormilo Bele kuće pre osam godina.

„Ima stvari koje bih uradio drugačije da sam mogao, ali sam uvek postupao u najboljem interesu nacije“, rekao je Buš u 13-minutnom obraćanju javnosti, koje je direktno prenosila nacionalna televizija, uoči stupanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na dužnost izabranog predsednika Baraka Obame 20. januara.

Uz primesu nostalgije, ali čvrsto braneći svoju administraciju i bezbednosne odluke koje je doneo posle napada na NJujork i Vašington 11. septembra, Buš je istakao zadovoljstvo rezultatima tih odluka.

„Postoji legitimna rasprava o mnogim od tih odluka, ali malo može biti rasprave o rezultatima. Amerika je prošla više od sedam godina bez još jednog terorističkog napada na svom tlu“, rekao je najnepopularniji američki predsednik još od Ričarda Niksona. On je govorio u Istočnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu pred grupom od 200 ljudi, uključujući porodicu, prijatelje i članove kabineta.

Pravdajući odluke da SAD nakon 11. septembra napadne Avganistan i Irak, Buš je rekao da je Avganistan danas „mlada demokratija koja se bori protiv terorizma i ohrabruje devojčice da idu u školu“, dok je pre bila utočište Al Kaide, a žene su kamenovane na ulici.

Za Irak je rekao da je pretvoren od „okrutne diktature i zakletog neprijatelja Amerike u arapsku demokratiju u srcu Bliskog istoka i prijatelja SAD“.

INAUGURACIJA BEZ BLAGOJEVIĆA

Buš se osvrnuo i na inauguraciju Baraka Obame, koju je nazvao „trenutkom nade i ponosa za celu zemlju“, ističući da će 20. januara „na stepeništu Kapitola biti čovek čija prošlost odražava trajno obećanje Amerike“.

Obaminoj inauguraciji neće prisustvovati guverner Ilinoisa Rod Blagojević, protiv koga su pokrenuti impičment i kriminalistička istraga zbog sumnje da je pokušao da proda upražnjeno Obamino senatorsko mesto. NJegov portparol je rekao da je Blagojević pozvan na nekoliko inauguracionih događaja, ali da je sam doneo odluku o izostajanju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.