Izvor: B92, 17.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: Ne smemo spustiti gard

Vašington -- Odlazeći predsednik SAD Džordž Buš upozorio je u svom poslednjem radijskom obraćanju na opasnosti s kojima je Amerika i dalje suočena.

Radijsko obraćanje predsednika koji napušta Belu kuću u utorak bilo je slično oproštajnom govoru naciji koji je održao u četvrtak uveče kada je inauguraciju Baraka Obame nazvao "trenutkom nade i ponosa Amerike".

"Napustiću položaj ponosan na rad moje administracije", rekao je Buš i naveo da će ostatak života >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << provesti u zahvalnosti zbog ukazane prilike da služi kao predsednik "najveće nacije na svetu".

Odlazeći predsednik upozorio je da je Amerika i dalje suočena s ozbiljnom pretnjom neprijatelja koji su strpljivi i odlučni da ponovo napadnu.

Buš je pozvao Amerikance da se ne opuštaju samo zato što iz sećanja blede napadi na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

"Moramo zadržati našu rešenost i nikada ne smemo da spustimo gard", rekao je on.

Odlazeći predsednik je rekao i da SAD ne smeju da se izoluju ili povuku iz angažovanja u ostatku sveta.

"Povlačenje iza naših granica samo bi prizvalo opasnost", rekao je on, navodeći: "U XXI veku, bezbesnost i napredak kod kuće zavise od širenja slobode u inostranstvu".

Buš je rekao da on i njegova supruga Lora Buš žele sve najbolje Obami, njegovoj supruzi Mišel i njihovim dvema ćerkama.

Poslednje predsedničke dane Buš će provesti sa suprugom u predsedničkoj rezidenciji u Kemp Dejvidu u Merilendu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.