Izvor: B92, 07.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: Bilo tajnih zatvora CIA

Vašington -- Predsednik SAD Džordž Buš priznao je da su širom sveta postojali tajni zatvori CIA.

U tim zatvorima su glavni osumnjičeni za terorizam ispitivani i zadržavani. Buš je rekao i da mali broj zatvorenika koji potpadaju pod tu kategoriju obuhvata odgovorne za terorističke napade u SAD 2001, bombardovanje ratnog broda 2000. u Jemenu i napade na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji 1998.

"Najvažniji izvor informacija o tome gde se teroristi kriju i šta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planiraju jesu teroristi", rekao je Buš u govoru pred članovima porodica stradalih u napadima na SAD. On je rekao da je bilo neophodno te osobe premestiti u okolinu gde ih je moguće držati u tajnosti, gde stručnjaci mogu da ih ispituju i gde će im, kada dođe vreme, biti suđeno za terorizam.

Administracija SAD tako je prvi put priznala postojanje zatvora CIA. Administracija SAD bila je meta kritika zbog tretmana osumnjičenih za terorizam. Evropska unija je ranije saopštila da je CIA tajnim letovima u Evropi osumnjičene za terorizam prebacivala u zemlje gde ih je bilo moguće mučiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.