Izvor: RTS, 21.Jun.2021, 21:08

Bura u Španiji oko pomilovanja katalonskih lidera – politički rizik ili prvi korak ka harmoniji

Uprkos protestima i kritikama većeg dela javnosti, španska vlada odlučila je da na sutrašnjoj sednici pomiluje devetoricu katalonskih lidera, osuđenih na višegodišnje zatvorske kazne zbog pokušaja secesije Katalonije 2017. godine. Premijer Pedro Sančes želi da pokrene pregovore centralne vlade u Madridu i katalonskih vlasti kako bi se smanjile tenzije u društvu.
Da bi se postigao sporazum, neko mora napraviti prvi korak, poručio je španski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijer u Barseloni, na skupu posvećenom budućnosti najbogatije španske pokrajine Katalonije.

Odluka o pomilovanju katalonskih lidera je, kaže premijer, prvi korak u tom pravcu, iako je među vladajućim socijalistima, ali i u redovima koalicionog Podemosa, bilo protivljenja takvoj odluci, jer se smatra politički rizičnom.
"Uveren sam da oslobađanjem lidera koji predstavljaju hiljade Katalonaca, šaljemo jasnu poruku da španska demokratija želi harmoniju i suživot. Ne slažem se s onima koji misle da je za koegzistenciju bolje da ostanu u zatvoru. Naravno, nemamo iluziju da će oni koji teže nezavisnosti promeniti svoje ideale, ali očekujemo da poštuju zakon. Nema Španije bez Katalonije", rekao je premijer Španije Pedro Sančes. 
Dok je španski premijer u Operi držao govor, stotine pristalica nezavisnosti Katalonije protestovale su ispred zgrade.
Ankete pokazuju da su oko 60 odsto Španaca, kao i sve opozicione stranke, protiv oslobađanja katalonskih političkih lidera. Optužuju premijera da daje separatistima ustupke u zamenu za opstanak na vlasti uz podršku katalonskih poslanika.
I španski Vrhovni sud, koji ih je 2019. godine osudio na kazne od devet do 13 godina, usprotivio se pomilovanju, tvrdeći da osuđeni nisu pokazali ni najmanji nagoveštaj kajanja.
Premijer Sančez poziva naciju da veruje njegovoj vladi kojoj je, kaže, jedini cilj da iz loše prošlosti pređe u bolju budućnost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.