Bundesver za tinejdžere

Izvor: BKTV News, 20.Sep.2012, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundesver za tinejdžere

Stručnjaci za prava dece osuli su drvlje i kamenje na Bundesver zbog nove kampanje čija su ciljna grupa tinejdžeri. Živopisnim snimcima nemačka vojska promoviše besplatne “avanturističke kampove” kojima pokušava da privuče buduće regrute. Nigde se, međutim, ne pominje odlazak u rat i mogućnost da takva “avantura” ima fatalan ishod, upozoravaju kritičari.
“Volite li više planine ili plaže?” pitanje je postavljeno u novom promotivnom spotu nemačke vojske, koji tinejdžere >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << poziva da se priključe besplatnim kampovima u Alpima ili na Sardiniji, da “putuju pravim vojnim avionima” ili da učestvuju u “ludim vodenim bitkama”.
Živopisna, vesela kampanja, objavljena na sajtu magazina za tinejdžere “Bravo”, sasvim otvoreno pokušava da vojnu karijeru učini primamljivom mladim Nemcima, piše “Špigl onlajn”.
“Avanturističi kampovi” Bundesvera predstavljeni su kao mešavina ekstremnih sportova i letnje zabave.
Međutim, stručnjaci za prava dece ocenjuju da je ovaj vid kampanje, čija su ciljna grupa tinejdžeri, “apsolutno neprihvatljiv”. Video klip na pogrešan način predstavlja vojnu službu i grubo krši prava dece, komentarišu kritičari.
“Oglasi koji obmanjuju, a koji ciljaju tinejdžere i objavljuju se u magazinima za mlade, grubo krše Konvenciju o pravima deteta Ujedinjenih nacija, naročito onaj deo koji se odnosi na obavezu države da štiti decu”, kaže Ralf Vilinger, predstavnik organizacije Terre des Hommes.
Iako ne osporavaju pravo Bundesvera da se oglašava, kritičari napominju da vojska “decu treba da ostavi na miru”.
Razlog više za nezadovoljstvo jeste činjenica da se Nemačka, potpisujući dopunske protokole Konvencije o pravima deteta, obavezala da neće regrutovati maloletnike, ukoliko nemaju bar 17 godina, i ako nisu “detaljno informisani o odgovornostima koje sa sobom nosi vojna služba”.
Upravo poslednja stavka je ono što najviše brine aktiviste za prava dece – postavlja se pitanje da li je Bundesver tinejdžerima obezbedio dovoljno informacija o tome šta znači ići u rat.
Nemačka je prošle godine ukinula obaveznu regrutaciju i, kako navodi “Špigl”, Bundesver od tada mora da se dovija na razne načine ne bi li privukao mlade snage.
Decenijama su predstavnici vojske obilazili škole i informisali mlade o mogućnostima koje im pruža vojna karijera. Međutim, sve je više nevladinih organizacija koje ulažu ogroman napor da vojsku drže podalje od škola.
Bundesver zbog toga pokušava da drugim kanalima dopre do potencijalnih regruta.
Nemačka vojska, za sada, ne odgovara na kritike. U magazinu “Bravo” kažu da odgovornost za sadržinu kampanje snosi onaj ko se oglašava. Ipak, ne odbacuju mogućnost da preispitaju uslove saradnje sa Bundesverom, ukoliko se pokaže da je Konvencija o pravima deteta zaista prekršena.
I predstavnici levičarskih partija osuli su žestoku paljbu po kampanji.
“‘Bravo’ bi trebalo da prekine saradnju sa Bundeseverom i da, umesto toga, svoje čitaoce informiše o užasima rata”, poručuje portparolka Levičarske partije Ula Jelpke.
Predstavnica Zelenih Agnješka Buger je u jednoj rečenici opisala srž problema: “U najekstremnijim slučajevima posao u Bundesveru može biti smrtonosan, to nije avantura!”.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.