Izvor: B92, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundestag šalje vojnike

Berlin -- Bundestag doneo odluku o učešću u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija na Bliskom istoku.

Nemački savezni parlament je velikom većinom glasova odlučila da pošalje trupe, koja treba da nadzire primirje između Izraela i Hezbolaha i predupredi nove sukobe. Ta odluka znači da će prvi put nakon Drugog svetskog rata i nacističkog genocida nad Jevrejima naoružani nemački vojnici biti prisutni u blizini teritorije jevrejske države.

Slanje do 2.400 pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bundesvera na Bliski istok podržali su pretežno poslanici vladajuće konzervativno-socijaldemokratske koalicije i opozicionih Zelenih, dok su protiv bile druge dve opozicione stranke, Levica i Liberali.

Predviđeno je da u okviru misije UN nemačka mornarica kontroliše 225 kilometara dugačak priobalni pojas pred Libanom i sprečava šverc oružja za radikalno islamski pokret Hezbolah.

Pre glasanja, kancelarka Angela Merkel je od poslanika zatražila da odobre ovaj nemački vojni angažman smatrajući da je reč o "odluci istorijskih razmera".

Kao razlog za odlazak pripadnika Bundesvera na Bliski istok, kancelarka je navela "posebne odnose" Nemačke sa Izraelom i istakla da će upravo u ovoj situaciji "Nemačka moći da pokaže da je izvukla pouke iz prošlosti".

Levica je, pak, upozorila da će sa akcijom na Bliskom istoku porasti opasnost od terorističkih napada u Nemačkoj i vladi prebacila što prodaje oružje Izraelu jer to arapska strana doživljava kao "poniženje".

Liberali smatraju da iz istorijskih razloga "Nemačka prema Izraelu ne može da bude neuartralna", a da je upravo neutralnost ono što UN zahtevaju kada je reč o misiji na Bliskom istoku.

Mandat nemačkih vojnika u misiji UN na Bliskom istoku trebalo bi da traje do 31. avgusta 2007. godine, a planirani troškovi iznose 193. miliona evra.

Nemačkim vojnicima je sve do početka devedesetih bilo ustavom zabranjeno da učestvuju u vojnim akcijama u inostranstvu.

Najviši zakon zemlje je izmenjen tek u vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji, što je omogućilo pripadnicima Bundesvera da se pridruže vojnim akcijama najpre na Balkanu, zatim i u drugim delovima sveta.

Nemačka trenutno učestvuje u devet međunarodnih vojnih misija. Najviše pripadnika Bundesvera je u sastavu ISAF-a u Avganistanu (2.780 vojnika), u sastavu KFOR-a na Kosovu (2.525 vojnika), EUFOR-u u BiH (950) i OEF-u na rogu Afrike (262).

Manji broj nemačkih vojnika je i u misijama UNMIS i AMIS u Sudanu, potom u Gruziji, Etiopiji, Eritreji i u Sredozemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.