Buldožeri, suzavac, pucnji: Ponovo haos u Kairu, 15 mrtvih

Izvor: NaDlanu.com, 14.Avg.2013, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buldožeri, suzavac, pucnji: Ponovo haos u Kairu, 15 mrtvih

Egipatske snage bezbednosti počele su uklanjanje kampova pristalica svrgnutog predsednika Morsija. Na ulicama su buldožeri, suzavac i čuju se pucnji. Tokom noći je poginulo najmanje 15 osoba.

Sve svetske agencije prenele su jutros kao najvažniju vest da su egipatske snage bezbednosti tokom noći započele akciju konačnog obračuna s pristalicama svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, koji već nedeljama demonstriraju u Kairu, prenosi B92.Policija i vojska krenule su sa "punom opremom" >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << na dva glavna uporišta demonstranata, džamiju Raba al Adavija i trg Nada.Akcija obračuna s demonstrantima još traje, upotrebljeni su buldožeri, snajperi, suzavac, pucnji neprestalno odjekuju, a prema poslednjim informacijama policija je preuzela manje uporište Morsijevih pristalica, trg Nada.Žrtava, kako stižu vesti iz minuta u minut, ima sa obe strane. BBC je jutros javio da je, prema nepotvrđenim podacima, u sukobima policije i demonstranata tokom noći poginulo 15 osoba. Isto je javila i agencija AFP, čiji izveštač je video 15 tela u improvizovanim kovčezima kod džamije Raba al Adavija, dok su Muslimanska braća, partija svrgnutog predsednika, saopštila da je stradalo najmanje 100 demonstranata. Takođe, reporter BBC je javio i da je policija zatvorila nekoliko ulica, blokirajući tako demonstrante, a u izveštaju se navodi da se čula i pucnjava.S druge strane, egipatski ministar unutrašnjih poslova izjavio je da su u sukobima s demonstrantima stradala dva pripadnika snaga bezbednosti, a da je devet povređeno. Žrtve sa druge strane nije hteo da potvrdi.On je rekao i da egipatska policija ne želi da proliva krv građana, dok je portparol Muslimanske braće saopštio da će demonstranti radije otići u grob nego napustiti svoje uporište.Egipatski predsednik svrgnut je 3. jula, a tom akcijom rukovodio je vojni vrh. Iako je privremeno rukovodstvo zemlje vrlo brzo izabrano, demonstranti koji smatraju da je Morsi nelegalno svrgnut odmah su počeli da se okupljaju. Od tada je u sukobima demonstranata i snaga bezbednosti poginulo više desetina ljudi.(Izvor: B92)

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Krvoproliće u Kairu

Izvor: B92, 14.Avg.2013

Egipatske snage bezbednosti u Kairu nasilno raščišćavaju kampove pristalica Morsija. U sukobima više od 100 mrtvih, na ulicama pucnjava, buldožeri i suzavac...Sukobi vojske, policije i demonstranata koji su mirno protestovali više od dve nedelje traju već satima, snajperi su na krovovima, a vojska...

Nastavak na B92...

Godina protesta: Virus nemira

Izvor: B&F Online, 14.Avg.2013

Danas je u Egiptu započeo “konačni obračun” sa pristalicama svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, koji je pre godinu dana na vlast doveden isto kako je sa nje i otišao – revolucijom. Na ulicama Kaira pucnjava, buldožeri i suzavac. I u drugim gradovima stanovništvo ustaje u odbranu Morsija...

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.