Bukurešt traži da se ne menjaju  pravila Šengen zone

Izvor: Blic, 03.Jan.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukurešt traži da se ne menjaju pravila Šengen zone

Rumunski ministar inostranih poslova Teodor Bakonši zatražio je da se izvrši fer procena rumunske kandidature da se pridruži zemaljama Šengenske zone i pozvao Francusku i Nemačku "da ne menjaju pravila igre".

"Bilo bi nepošteno da se prihvati da dve zemlje, bez obzira koje, budu presedan promenom pravila igre", rekao je Bakonši rumunskom dnevniku "Adevarul".

Tokom proteklog meseca, francuski ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefo i njegov nemački kolega Tomas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << de Mezijer izjavili su da je "prerano" da se 2011. dopusti ulazak Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu.

Ministri su u pismu Evropskoj komisija naveli da će odluka o aplikacijama Sofije i Bukurešta za ulazak u zonu Šengena biti doneta kada ove dve bivše komunističke države načine "nepovratan napredak" u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Međutim, Rumunija, smatra "diskriminacijom" svaki pokušaj da se pitanje Šengena poveže sa reformama pravosuđa, koje je pod bliskim nadzorom Evropske komisije u sklopu takozvanog mehanizna saradnje i verifikacije.

Prema Bakonšijevim rečima, mehanizam je postao "hendikep ili preduslov za vršenje pritiska na dvije zemlje u drugim oblastima".

On je naglasio da Bukurešt mora odlučiti da li je vredno nastaviti sa mehanizmom ili ga jednostrano otkazati.

Šef rumunske diplomatije upozorio je da bu Rumunija mogla da iskoristi isti argument kada ostale članice evropskog bloka budu pozvane da odlučuju o pristupu Hrvatske.

"Ne možemo dozvoliti da Hrvatska uđe u EU bez sličnog mehanizma, a da pri tom mi moramo da se povinujemo", smatra Bakonši.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.