Bukurešt: Čaušeskuova partijska knjižica prodata na aukciji za 2.000 evra

Izvor: Blic, 26.Mar.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukurešt: Čaušeskuova partijska knjižica prodata na aukciji za 2.000 evra

Predmeti od istorijskog značaja iz vremena vladavine komunista u Rumuniji, uključujući stvari koje su pripadale smaknutom predsedniku Nikolaeu Čaušeskuu, prodate su na aukciji za 50.000 evra.

Prodato je 78 od 116 ponuđenih predmeta, a najveću pažnju privukla je članska karta Komunističke partije koju je Čaušesku dobio 1954. godine, kada se još zvala Radička partija.

Članska karta je prodata  jednoj ženi za 2.000 evra, sedam puta više od procenjene, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ona je obećala da će je pokloniti muzeju.

Partijska knjižica pokazuje da je Čaučeskuov otac bio član Liberalne partije i da je poticao iz porodice zemljoposednika, što je iznenađujuće budući da je propagirao prava radničkih masa.

Čaučeskuova kapa koju je nosio stalno prodata je za 350 evra.

Aukciji u sredu uveče u hotelu Atene palas u Bukureštu, prisustvovalo je više desetina ljudi, a ponude su stizale i telefonskim putem i onlajn.

Na aukciji su se našli i posteri koji upozoravaju na AIDS, ali koji nikada nisu korišćeni jer je Čaučesku branio da se javnost obavesti o postojanju ove bolesti.

Čaučesku je predvodio jedan od najrepresivnijih režima u istočnoj Evropi, ali su mnogi i dalje fascinirani njegovim životom, četvrt veka pošto su on i njegova žena Elena pogubljeni tokom revolucije 1989.

Čaušesku je bio predsednik Rumunije od 1965. do 1989. kada je, zajedno sa suprugom, streljan tokom decembarskog prevrata i revolucije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čaušeskuova partijska knjižica prodata za 2.000 evra

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Mar.2015

BUKUREŠT - Kupci u Rumuniji potrošili su 50.000 evra za komunističu memorabiliju koja je prodata na aukciji, u okviru koje su se našli i predmeti koji su pripadali ubijenom diktatoru Nikolau Čaušeskuu..."Zvijezda" aukcije bila je članska karta komunističke, Radničke partije, koja je 1954. izdata...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.