Bugarska traži 20 milijardi dolara odštete od Turske

Izvor: Blic, 05.Jan.2010, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska traži 20 milijardi dolara odštete od Turske

Bugarska vlada užurbano radi na prikupljanju dokumentacije na osnovu koje će od Turske zatražiti više od 20 milijardi dolara odštete za Bugare koji su proterani tokom Balkanskih ratova 1913. godine iz oblasti na zapadnoj strani Bosfora, koja se od 1923. nalazi u Turskoj.

Bugarski ministar, koji vodi nacionalnu Agenciju za Bugare u inostranstvu, Božidar Dimitrov izjavio je Rojtersu da će vlada desnog centra, koja je došla na vlast u julu prošle godine, ubrzati taj proces >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bi do kraja godine mogli da podnesu zahtev za nadoknadu za imovinu više od 250.000 proteranih Bugara iz Turske. Ovo pitanje bi moglo da ugrozi Turske ambicije da se priključi Evropskoj uniji, ocenila je britanska agencija.

"Rešavanje pitanja odštete je jedan od mnogih uslova za ulazak Turske u EU. Turska je to pitanje prihvatila. Nije rekla da neće da plati, već samo želi da zna tačno koliko", naveo je Dimitrov.

"Turska je ugovorom iz 1925. godine priznala prava izbeglica, ali taj sporazum nikada nije primenjen", podsetio je Dimitrov.

Reagujući na vest iz Sofije, turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu je pozvao zvaničnike da se klone komentara koji bi mogli da ugroze odnose njegove zemlje i Bugarske.

"Dva miliona Turaka je u to vreme došlo iz Bugarske. Bilo bi dobro da se pokaže uzdržavanje od izjava koje bi naškodile tursko-bugarskom prijateljstvu", kazao je turski šef diplomatije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.