Bugarska oštro kritikovala rusku izložbu o Drugom svetskom ratu

Izvor: Večernje novosti, 03.Sep.2019, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska oštro kritikovala rusku izložbu o Drugom svetskom ratu

Bugarska je oštro kritikovala izložbu o Drugom svetskom ratu koju je organizovala ruska ambasada obeležavajući "oslobađanje istočne Evrope od nacizma" Bugarska je oštro kritikovala izložbu o Drugom svetskom ratu koju je organizovala ruska ambasada obeležavajući "oslobađanje istočne Evrope od nacizma", navodeći da je taj region umesto toga bio podvrgnut represiji od strane "bajoneta sovjetske vojske" koja je trajala pola veka.U saopštenju Ministarstva inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << poslova Bugarske, koja je decenijama bila "sovjetski satelit" u istočnoj Evropi, a sada je "zapadna demokratija", poziva se ruska misija u Sofiji "da ne zauzme stav u znak podrške sumnjivoj istorijskoj tvrdnji", koja je dolazak sovjetskih snaga 1944. tretirala kao oslobođenje, preneo je Rojters.Navodi se i da ova pozicija predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Bugarske, koja je sada članica Evropske unije i NATO saveza.PROČITAJTE JOŠ: "NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Poljaci slave sa okupatorima, ruske i srpske žrtve zaboravili Priznajući kritičnu sovjetsku ulogu u porazu nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, bugarsko ministarstvo je navelo da je Sovjetski Savez, takođe, prisilno presekao zemlje istočne Evrope od ostatka kontinenta tokom Hladnog rata."Bajoneti sovjetske vojske doneli su narodima centralne i istočne Evrope pola veka represije, suzbijanje građanske svesti, deformisani ekonomski razvoj i odvajanje od razvijenih evropskih zemalja", stoji u saopštenju.Inače, uprkos ovako oštrim kritikama, Bugarska ima generalno prijateljske odnose sa savremenom Rusijom, koja je njen glavni snabdevač energijom, navela je agencija.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasada Rusije odgovorila na saopštenje Sofije o ulozi SSSR-a u Drugom svetskom ratu

Izvor: Vostok.rs, 04.Sep.2019, 08:37

Izložba u ruskom kulturnom centru u Sofiji, posvećena 75. godišnjici oslobođenja Istočne Evrope od fašizma, nema nikakve veze sa unutrašnjom političkom situacijom u Bugarskoj, saopštila je ruska ambasada. "Izložba ima za cilj samo upoznavanje bugarske javnosti sa arhivskim materijalima iz...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.