Bugarska i Rusija postigle dogovor o proizvodnji oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska i Rusija postigle dogovor o proizvodnji oružja

SOFIJA - Bugarska i Rusija planiraju da do kraja 2008. godine potpišu sporazum o proizvodnji ruskog oružja u Bugarskoj, čime će biti okončan spor koji traje od pada komunizma u tim zemljama, saopšteno je danas.

"Dogovorili smo se da pripremimo novi međudržavni sporazum koji treba da bude potpisan do kraja 2008. godine", kazao je ministar ekonomije Bugarske Petar Dimitrov.

"Obe strane odustaće od svih zahteva koji se odnose na prošla vremena i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prepustiće firmama razgovore o proizvodnji i prodaji", dodao je on.

Bugarska je u doba komunizma dobila licence za proizvodnju više desetina sovjetskih marki oružja, poput automatske puške "kalašnjikov" i pištolja "makarov".

Prema navodima Rusije, Bugarska je posle raspada Sovjetskog Saveza nastavila da proizvodi i prodaje izmenjene serije oružja pod drugim imenom i po nižim cenama.

Tokom prethodne dve decenije, Rusija je tražila od Bugarske da plati licence, ali je dobijala odgovor da je oružje toliko izmenjeno da više nema ništa zajedničko sa ruskim originalnim oružjem.

"To je bio bolan problem za Rusiju, ali pronašli smo rešenje", izjavio je ruski vicepremijer Sergej Sobjanin nakon sastanka mešane ekonomske komisije.

"Nadam se da će sporazum biti brzo potpisan, čime će biti okončan ovaj spor i to će otvoriti put za razvoj naše saradnje u sektoru vojne industrije", dodao je on.

Kako je kazao zamenik bugarskog ministra ekonomije Javor Kujuđijev, kada bude potpisan sporazum, njime će se poništiti 211 sporazuma koje su između 1952. i 1989. godine potpisali Sovjetski Savez i Rusija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.