Izvor: Blic, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet EU za selo odlazi u svemir

Francuski plan da se satelitski navigacioni sistem „Galilej", koji je zapao u teškoće, finansira sa 2,1 milijardi evra iz budžeta EU za poljoprivredu razbesneo je Britaniju i Nemačku.

Kritičari ovog predloga tvrde da će pokušaj Francuske da posle povlačenja privatnih investitora iskoristi gotovinu koju su obezbedili poreski obveznici, predstavljati kršenje svih budžetskih pravila i opasan presedan. Ali, pošto su u igri evropski prestiž i ponos, Pariz je uspeo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobije podršku Evropske komisije da se iskoristi novac iz budžeta pošto ona pokušava da pokaže da EU može da napravi sistem koji je u najmanju ruku dorastao američkom GPS.

„Galilej" je startovao pre sedam godina kao grandiozan projekat čiji je cilj da se prikažu vrhunska dostignuća evropske nauke i inženjeringa i dokaže da za EU ima mesta na svetskoj pozornici satelitske tehnologije. Bilo je zamišljeno da „Galilej" omogući pilotima, ribarima, vozačima, pešacima i farmerima da precizno odrede svoj položaj. Sada, kada je projekat zapao u teškoće, o njemu se govori kao o najvećem promašaju Brisela. Otkako su se letos povukli privatni investitori iz osam zemalja EU, izbio je oštar spor oko toga odakle da se nabavi novac da se popuni nastala rupa i koje bi zemlje trebalo da imaju koristi od unosnih ugovora za njegovo projektovanje i realizaciju.

Protivnici projekta kažu da ne postoji potreba za evropskom verzijom uspešnog američkog sistema GPS, koji koriste uređaj za satelitsku navigaciju u automobilima i koji je besplatan širom Evrope. Pristalice „Galileja", međutim, tvrde da Evropa mora da razvije sopstveni civilni sistem za satelitsko pozicioniranje pošto bi Pentagon jednoga dana mogao da isključi GPS, koji kontroliše vojska, ili da počne da naplaćuje njegovo korišćenje. Osim toga, oni podsećaju da Kina i Indija razvijaju satelite i da EU mora da drži korak u tom domenu.

Plan da se „Galilej" spasava novcem poreskih obveznika i da se on obezbedi od viškova u budžetu za poljoprivredu preti da gurne EU u najveći finansijski spor otkako je Brisel usvojio poslednji šestogodišnji budžet.

Satelitski navigacioni sistem „Galilej" će se sastojati od 30 satelita, od kojih će neki biti napravljeni u Velikoj Britaniji. Oni će određivati položaj sa preciznošću od jednog metra. Američki GPS ima preciznost do 10 metara, ali Amerika planira da ga poboljša do 2013. godine.

Britanska vlada je, zajedno sa svim ostalim državama EU, prihvatila projekat „Galilej" 2000. godine, ali tada je planirano da ga kofinansira industrija. Prema prvobitnoj zamisli, novcem poreskih obveznika bi se finasirala prva četiri satelita, a industrija bi pokrila dve trećine troškova proizvodnje ostalih 26 satelita.

U sadašnjem budžetu EU za projekat je obezbeđena milijarda evra. Međutim, posle potpunog povlačenja komercijalnih kompanija, za projekat je hitno potrebno obezbediti 2,4 milijarde evra kako bi on bio završen do 2012, kako je planirano.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.