Broje se glasovi, anketa pokazuje da je većina za uniju

Izvor: Politika, 19.Sep.2014, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broje se glasovi, anketa pokazuje da je većina za uniju

EDINBURG - Odmah po zatvaranju birališta, počelo je prebrojavanje prvih pristiglih glasova građana Škotske, dok se iz udaljenijih krajeva glasovi još uvek transportuju do 32 regionalna centra.

Pouzdanih informacija o rezultatima još uvek nema, a britanski mediji prenose najnoviju anketu instituta Jugov koja pokazuje da je podrška otcepljenju Škotske 46 odsto, dok je za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu 54 odsto, uz napomenu da to ispitivanje nije sprovedeno među biračima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nakon glasanja.

Tačno u 22 sata po lokalnom vremenu, širom Škotske zatvoreno je više od 5.500 birališta na kojima su se Škoti na referendumu izjašnjavali o tome da li će ostati u sastavu Velike Britanije ili će, pak, okončati 307 godina staru uniju sa Engleskom i postati nezavisna država.

Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

Prema izveštavanju medija tokom dana, odnos snaga "za" i "protiv" je bio prilično uravnotežen i od ključnog značaja će biti glasovi do danas neopredeljenih birača.

Izlaznost na biralištima širom zemlje bila je prilično velika, a na nekima su tokom dana bili redovi građana koji su čekali da glasaju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

I dok se prvi rezultati očekuju rano ujutro, sigurno je da će ishod, kakav god bio, imati dalekosežne posledice te ga sa zebnjom iščekuje čitav sve.

Tanjug

objavljeno: 18.09.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Broje se glasovi, anketa pokazuje da je većina Škota za uniju

Izvor: Politika, 19.Sep.2014

EDINBURG - Odmah po zatvaranju birališta, počelo je prebrojavanje prvih pristiglih glasova građana Škotske, dok se iz udaljenijih krajeva glasovi još uvek transportuju do 32 regionalna centra.

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.