Izvor: B92, 05.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojanje posmrtnih ostataka

Nju Orleans -- U Nju Orleansu je počelo sakupljanje posmrtnih ostataka stradalih, za koje se pretpostavlja da ih ima na hiljade.

Šest dana pošto je uragan Katrina opustošio taj deo obale SAD, spasioci prave prve bilanse tragedije. "Kada ispumpamo vodu iz Nju Orleansa otkrićemo ljude koji su umrli skrivajući se u svojim kućama, gde ih je uhvatila poplava, i ljude čiji su ostaci na ulicama. Biće to scena gadna onoliko koliko možete da zamislite", rekao je sekretar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova SAD Majkl Šertof.

"Ići ćemo od kuće do kuće. Proverićemo svako moguće mesto kako bismo našli ljude koji su možda živi i kojima treba pomoć", rekao je Šertof.

Većina žrtava u Nju Orleansu su siromašni Afroamerikanci, što su neki navodili kao glavni razlog zašto je pomoć slaba i neblagovremena. "Napustila nas je naša zemlja", rekao je jedan od ogorčenih stanovnika Nju Orleansa.

Policija ubila pet napadača u Nju Orleansu

Policija je ubila najmanje pet osoba u Nju Orleansu, zato što su pucali na vojne inženjere koji su bili na putu ka jednoj od oštećenih brana u tom gradu. Šef policije W.J. Rajli rekao je da su policajci pucali na grupu od osam ljudi i da ih je ubijeno pet ili šest.

Četrnaest inženjera išlo je preko mosta Dancinger u pratnji policije kako bi pomogli u popravci brane na jezeru Pontčartrejn. Niko od inženjera nije poginuo, a policija nije mogla da saopšti druge detalje o tom napadu.

Buš zahvalio Amerikancima na solidarnosti

Predsednik SAD Džordž Buš zahvalio je danas Amerikancima na njihovoj solidarnosti sa žrtvama uragana Katrina, obilazeći pogođene oblasti. "Reakcija ove zemlje je bila neverovatna. Želim da zahvalim svakom članu svake porodice koja je pomogla nekoj raseljenoj osobi. SAD mogu da budu ponosne na trud koji su uložile crkve, sinagoge, džamije i lokalne organizacije ", rekao je Buš tokom posete Baton Ružu.

Đukanović uputio telegram saučešća

Premijer Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas saučešće predsedniku SAD Džordžu Bušu povodom nesreća izazvanih uraganom Katrina. "Saosećajući s porodicama stradalih, Vlada i građani Crne Gore su uvereni da će Vlada i narod SAD uspeti da se izbore s posledicama nedaće istorijskih razmera", naveo je Đukanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.