Broj dece otrovane olovom popeo se na više od 600

Izvor: S media, 14.Avg.2009, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj dece otrovane olovom popeo se na više od 600

Više od 600 dece otrovano je olovom iz topionice na severu Kine, koja je nedavno zatvorena pod pritiskom javnosti, javili su kineski mediji.

Kod više od 80 odsto od 731 deteta iz sela u blizini topionice olova i cinka u provinciji Šansji utvrdjeno je trovanje olovom što je skoro dvostruko više nego početkom ove nedelje, prenela je agencija Sinhua.

Od ukupnog broja otrovane dece, njih 166 će biti zadržano u bolnici, dok su ostala puštena na kućno lečenje koje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << podrazumeva proces detoksikacije olova, prenosi Sinhua.

Stanovnici iz okoline topionice olova i cinka u provinciji Šansi počeli su u julu da dovode bolesnu decu kod lekara i za njihovo stanje okrivili fabriku, javila je agencija Sinhua.

Istraga je pokazala da je olovo iz topionice dospelo u zemljište, vazduh i izvore vode iz kojih se snabdeva 425 domaćinstava, a lokalne vlasti planiraju da u naredne dve godine rasele 581 porodicu iz kruga od 500 metara oko fabrike.

Lokalni zvaničnici koji ranije nisu bili dostupni za medije, potvrdili su da je veći broj dece otrovano kao i da je istraga u toku, ali su odbili da komentarišu navode o povezanosti sa topionicom i zagadjenjem životne sredine.

Deca su posebno osetljiva na trovanje olovom (saturnizam) do koga najčešće dolazi preko vazduha i vode. Toksično dejstvo olova pogadja nervni i reproduktivni sistem i bubrege i izaziva anemiju. Kod dece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i odlaganja puberteta.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.