Izvor: B92, 23.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brod kod Antarktika nije potonuo

London -- U Antarktičkom okeanu spasilački timovi evakuisali su 154 putnika i članova posade liberijskog broda Eksplorer.

Britanski brod udario je u nepoznat objekat, rekao je portparol britanske obalne straže Endi Ketrel, ali iako se očekivalo da potone jer se posle udara nakrenuo na stranu, to se nije desilo jer je posada neprekidno ispumpavala vodu. Na brodu nije bilo povređenih. Među 100 putnika i 54 člana posade bilo je Britanaca, Amerikanaca i Kanađana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nesreća se dogodila blizu Južnih Šetlandskih ostrva i antarktičkog poluostrva Grejamova zemlja. "Ne znamo u šta je udario brod, ali je nakrivljen 25 stepeni. Čuli smo da su svi putnici i članovi posade, osim kapetana i glavnog oficira, napustili brod i da su u čamcima za spasavanje", rekao je Ketrel.

U akciji pomažu i pripadnici britanske obalne straže, a na spasavanju su angažovani članovi argentinske i američke obalne straže. Ljudi su s broda prebačeni najpre na krstaricu "Endevor", a potom su prešli na veći brod.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.