Brnabić: U Srbiji više manjina nego bilo gde u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2017, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: U Srbiji više manjina nego bilo gde u Evropi

Na Paradi ponosa su osim mene učestvovala i dva ministra i gradonačelnik Beograda što predstavlja ozbiljnu političku poruku i znak da je naše društvo sazrelo, napisala je u autorskom tekstu za Nedeljnik premijerka Ana Brnabić.

Brnabić, u tekstu u kojem govori o napretku Srbije na polju unapređenja ljudskih prava, ističe koji su to koraci neophodni da bi situacija bila još bolja.

Ona se osvrnula na nedavno održanu Paradu ponosa rekavši da je Srbija tada pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se ne odriče različitosti i da na manjine ne gleda sa nipodaštavanjem.

Različitost i tolerancija, smatra, ipak se ne smeju svesti isključivo na prepoznavanje i uvažavanje pripadnika LGBT populacije, već i na druge manjinske grupe.

Uprkos ratovima koji su na našim prostorima ostavili dubok trag, ističe Brnabić, u Srbiji danas živi 26 etničkih ili nacionalnih manjina.

"To je više nego bilo gde u Evropi, 55.000 dece se obrazuje na 15 jezika, u čak osam lokalnih samouprava u upotrebi je šest zvaničnih jezika", rekla je Brnabić i dodala da sve te manjine predstavlja 21 Savet nacionalnih manjina.

"Svi oni dobijaju podršku iz budžeta i učestvuju u kreiranju politika koje se tiču kvaliteta života pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji", podvukla je premijerka.

Ipak, upozorava, sva ta postignuća ne smeju umanjiti značaj pokretanja dijaloga o toleranciji i uvažavanju sagovornika, a takođe ne smeju biti izgovor da tolerišemo govor mržnje samo zato što nije praćen fizičkim nasiljem.

Odgovor na jezik mržnje je razgovor, ocenila je premijerka.

"Uvažavanje drugačijeg mišljenja, razumevanje kritike, strpljenje, otvorenost, suočavanje sa sobom, političari koji daju primer, profesori u školama koji uče decu toleranciji, mediji koji treba da imaju i edukativnu ulogu" dodala je.

"Želim da živim u društvu u kome je Parada ponosa vest na nivou informacije koja se odnosi na zatvaranje ulica za saobraćaj" poručila je Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Premijerka Brnabić: Odgovor na jezik mržnje je razgovor, prestanimo sa vređanjem

Izvor: Blic, 29.Sep.2017

Na Paradi ponosa su osim mene učestvovala i dva ministra i gradonačelnik Beograda, što predstavlja ozbiljnu političku poruku i znak da je naše društvo sazrelo, napisala je u autorskom tekstu za "Nedeljnik" premijerka Ana Brnabić...U tekstu, u kome govori o napretku Srbije na polju unapređenja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.