Brnabić: Argentina je uvek štitila integritet Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2019, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Argentina je uvek štitila integritet Srbije

Argentina je važna zemlja u međunarodnim odnosima i zemlja koja je uvek štitila nas i štitila principe međunarodnog prava i pravde, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Buenos Ajresu, posle ceremonije inauguracije predsednika Argentine Alberta Fernandeza.

Prema premijerkinim rečima, njeno prisustvo na inauguracija novog predsednika Argentine pokazatelj je zaista bliskih odnosa između naše dve zemlje, kao i naše spremnosti da uložimo vreme i energiju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dalji razvoj ovih odnosa.

Brnabić, koja je i lično čestitala predsedniku Fernandezu početak mandata na mestu šefa države, rekla je da je na jučerašnjem sastanku sa ministrom inostranih poslova zahvalila Argentini na "ogromnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje".

Brnabić je naglasila da Srbiju i Argentinu spaja više od devet decenija prijateljstva, partnerstva, diplomatskih odnosa, i da ćemo nastaviti u to da ulažemo u budućnost, navodeći da Srbija i njeni građani nikada ne zaboravljaju ono što druge prijateljske zemlje urade za nas.

Tokom prvog dana posete Republici Argentini, predsednica vlade uručila je u ime predsednika Republike Srbije Zlatnu medalju za zasluge Susani Ruiz Ćeruti, nekadašnjoj ministarki inostranih poslova Argentine.

Ćeruti je bila šefica argentinske delegacije prilikom javne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Predsednica Vlade ovom prilikom iskazala je zahvalnost Susani Ruiz Ćeruti za izuzetan doprinos u odbrani principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, jačajući na taj način dugogodišnje prijateljstvo naših država i naroda.

Njeno izlaganje o nelegalnosti i nelegitimnosti jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova je privuklo veliku pažnju i ocenjeno je kao pravnički briljantno, na čemu je srpska delegacija tada javno zahvalila Argentin

Fernandez od danas i zvanično predsednik Argentine

Alberto Fernandez (60) danas je zvanično preuzeo dužnost predsednika Argentine, pošto je u parlamentu položio zakletvu.

Fernandez je na funkciji šefa države zamenio Maurisija Makrija.

Agencija AP ocenjuje da je time što je Fernandez izabran za predsednika, "vratio zemlju" u red levičarskih nacija.

Na mesto potpredsednika izabrana je Kristina de Kiršner Fernandez (66) koja je bila predsednik od 2007. do 2015. godine i čiji izbor nameće pitanje o obimu njenog uticaja u novoj administraciji.

Kako se navodi, prva stvar oko koje će Alberto Fernandez, iz pokreta Peronista, morati da se potrudi jeste da izvede zemlju iz ekonomske krize, budući da je u njoj stopa siromaštva 35 odsto.

Fernandez je na svom Tviteru napisao da će se potruditi da Argentini pomogne da "stane na svoje noge".

Fernandez, po struci advokat, bio je šef kabineta Kristine Kiršner Fernandez.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.