Britansko tužilaštvo odustalo od optužnice protiv Berezovskog

Izvor: Blic, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britansko tužilaštvo odustalo od optužnice protiv Berezovskog

Ruski tajkun Boris Berezovski obavešten je danas da protiv njega neće biti podignuta optužnica u Velikoj Britaniji zbog intervjua, koji je dao listu "Gardijan", u kome je pozvao na nasilno svrgavanje ruske vlade. "Zaključili smo da je on ukazao na građansku neposlušnost kao model za koji se zalaže. To je daleko od zalaganja za terorističko nasilje", izjavila je Suzan Heming, predsednik Odeljenja za borbu protiv terorizma pri britanskom tužilaštvu.

Berezovski je u intervjuu britanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << listu, objavljenom u aprilu, izjavio da "nije moguće promeniti taj režim demokratskim sredstvima".

"Ne može biti promene bez sile i pritiska", ocenio je tada Berezovski.

Policija je ispitivala Berezovskog nakon što je dao intervju "Gardijanu" u kome se založio za upotrebu sile kako bi se svrgnuo predsednik Vladimir Putin, navela je agencija AP. Berezovski je kasnije izdao saopštenje u kome je naglasio da nije pozvao javnost na nasilje, niti ga podržava. Ruski tajkun je bio blizak i sa bivšim agentom KGB-a Aleksandrom Litivinjenkom, ubijenim u Londonu, podsetio je AP.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) podigla je protiv Berezovskog optužnicu zbog planiranja državnog udara, izjavio je u ponedeljak njegov advokat Andrej Borovkov. Berezovski, koji živi u Velikoj Britaniji gde ima status izbeglice, optužen je za zaveru za nasilno preuzimanje vlasti u Rusiji, a optužnica je podneta na osnovu intervjua u "Gardijanu", izjavio je advokat Borokov, a preneo je Itar-tas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.