Britanski poslanici biraju novog predsednika skupštine

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski poslanici biraju novog predsednika skupštine

London -- Poslanici britanskog parlamenta biraju novog predsednika skupštine. U prvom krugu glasanja eliminisana su dva kandidata, preneo je AP.

Lindsi Hojl, koji je trenutno zamenik predsednka skupštine dobio je prvu rundu osvojivši 211 od 562 glasova.

U igri su i Eleanor Leing, koja je takođe, zamenik predsednika skupštine i poslanik Laburista Kris Brajant.

Ko god da bude izabran, na toj poziciji će najverovatnije provesti samo jedan dan pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspuštanja skupštine zbog vanrednih izbora koji su zakazani za 12. decembar.

Nakon 10 godina na mestu predsednika skupštine Džon Berkou je najavio da će podneti ostavku u septembru.

Berkou, poznat po glasnom uzviku "Mir, mir!", ovu čuvenu frazu je izgovorio čak 14.000 puta pokušavajući da utiša glasne poslanike.

Njegove zasluge u modernizaciji parlamenta pohvalili su i premijer Boris Džonson, ali i lider laburista Džeremi Korbin.

Dozvoljavao je poslanicima dovoljno slobode da od članova vlade zahtevaju odgovornost i donosio je kontroverzne proceduralne odluke u ključnim fazama Bregzita.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet kandidata ostala u trci za novog predsednika britanskog parlamenta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Nov.2019

Dva kandidata za novog predsednika donjeg doma britanskog parlamenta eliminisana su u prvoj rundi glasanja, tako da je ostalo još pet kandidata u trci da nasledi Džona Berkoua na tom mestu. Poslanica laburista Meg Hilijer i poslanik konzervativaca Edvard Li dobili su manje od pet odsto glasova i prema...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.