Izvor: Politika, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski novinar oslobođen u Gazi

Dopisnik Bi-Bi-Sija Alan Džonston 114 dana proveo u zatočeništvu ekstremističke Islamske armije "Najfantastičnija stvar na svetu je biti slobodan", ponavljao je juče, sav ozaren, posle 114 dana u zatočeništvu, novinar Bi-Bi-Sija Alan Džonston (45).

Ratni reporter britanske medijske kuće i jedini preostali zapadni novinar u pojasu Gaze, doživeo je da i sam postane vest, glavni akter drame započete 12. marta na ulici u gradu Gazi, gde su ga na putu od kuće do dopisništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oteli pripadnici "džihadističke" Islamske armije i držali 16 nedelja u uslovima koje je dojučerašnji talac opisao kao "zastrašujuće, a povremeno istinski užasavajuće".

Pojavivši se pred kolegama novinarima u društvu jednog od lidera Hamasa Ismaila Hanijea u čijoj kući je prethodno pojeo prvi doručak (hleb, sir i jaja) na slobodi, vidno omršaveo i iscrpljen, ali "neopisivo radostan", Džonston je rekao da su mu protekli dani bili najgori u životu.

"Bio je to košmar za koji nisam znao da li će se ikad završiti. Osećao sam se živ zakopan. Sanjao sam mnogo puta, doslovno sanjao, da sam na slobodi, a onda bih se budio u istoj sobi... I sada mi je teško da poverujem da se neću ponovo tamo probuditi", citira Džonstona njegova matična kuća, kao i svi britanski mediji u izveštajima na udarnim mestima o srećnom raspletu.

Dugo se za otetog nije znalo ni da li je živ. Za tri godine koliko je bio dopisnik iz Gaze, sa jednog od najizazovnijih terena na planeti, Džonston je novinarski propratio 29 otmica stranaca, pre nego što je lično pao u ruke "opasnih i nepredvidivih ljudi" i to na samom kraju dopisničkog mandata i boravka na Bliskom istoku.

Za razliku od dotadašnjih sličnih situacija u Gazi koje bi se obično razrešavale za nekoliko sati ili dana, ovoga puta otmičari se izvesno vreme uopšte nisu oglašavali. Onda su postavili uslov – puštanje iz britanskog zatvora radikalnog sveštenika Omara Mahmuda Otmana, poznatog kao Abu Kutada, osuđenog zbog terorističkih aktivnosti, kao i pet miliona funti u gotovom.

Da bi svoj zahtev učinili ubedljivijim kidnaperi su 24. juna poslali i video-snimak zatočenika sa pojasom eksploziva oko pasa, uz pretnju da će Džonston biti ubijen ukoliko Hamas, koji je u međuvremenu preuzeo od Fataha kontrolu u Gazi, pokuša da taoca silom oslobodi.

Usledilo je napeto pregovaranje preko posrednika, oružane grupe poznate pod imenom Komiteti narodnog otpora koja je opet povezana sa Islamskom armijom, a za nju se navodi da je radikalno krilo klana Dagmuš, jednog od najmoćnijih u Gazi.

Teško je snaći se u lavirintima vojno-političkog odnosa snaga na palestinskim teritorijama. Zasad se ne zna pod kakvim uslovima je Džonston najzad oslobođen, ali istovremeno je jasno da je novinar bio deo šire igre u kojoj je Hamas odigrao glavnu ulogu. S obzirom na to što ovaj pokret Amerika i Evropska unija označavaju kao teroristički, doprinos hamasovaca povoljnom raspletu svakako će doprineti jačanju njihovog međunarodnog kredibiliteta.

Uz sve mora se pomenuti i zadivljujuća podrška redakcije svom novinaru. Sve vreme, od prvog trenutka otmice na sajtu Bi-Bi-Sija odbrojavani su dani Alanovog zatočeništva i upućivani apeli za njegovo oslobađanje. Njegove kolege nisu dopustile da bude zaboravljen. Stoga je i juče, osim Alena i njegove porodice, slavio ceo Bi-Bi-Si.

D. Dragić

[objavljeno: 05.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.