Izvor: B92, 19.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski mediji o smrti Dejvida Kelija

London -- Svim naslovnim stranama britanskih dnevnih novina danas dominiraju članci koji se bave uzrocima smrti naučnika i savetnika britanske Vlade Dejvida Kelija. Kako prenosi Radio BBC u programu na srpskom jeziku, naslovne strane Indipendenta i Gardijana u potpunosti su posvećene ovom još nerazjašnjenom događaju. Naslov članka u Gardijanu je "Žrtva osvete" dok je u Independentu naslov "Smrt državnog činovnika, žrtve rata". Fajnenšel tajms piše da Kelijeva smrt još više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << produbljuje krizu oko Iraka. U članku pod nazivom "Tragedija koja je uzdrmala Blera i vratila ga u političku stvarnost", FT detaljno opisuje kako je britanski premijer za vest o smrti Dejvida Kelija saznao u avionu na putu iz Vašingtona za Tokio, zaključujući da će Tonija Blera kriza kod kuće proganjati čak i ako nastavi tekuću državničku turneju po svetu.

Prema pisanju Tajmsa, Keli se našao u središtu žestoke borbe između britanske Vlade i Bi-Bi-Sija oko Iraka, te podnaslovom konstatuje kako su "žestina britanske vlade, arogancija Bi-Bi-Sija, bezobzirnost medija i pompeznost parlamenta svi redom saučesnici u ovom tragičnom događaju". Dejli Telegraf tvrdi da će se najavljena sudska istraga nesumnjivo usmeriti prema Alisteru Kembelu, savetniku za medije premijera Blera i ministru odbrane Džefu Hunu. Gardijan napominje da se "neprijatan miris širi još dalje nakon ovakvog ponašanja britanskog premijera i parlamenta, bezobzirne spremnosti da napuste svaki osećaj za meru, kako bi po svaku cenu stekli političke poene protiv svojih kritičara".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.