Britanska arhiva čuva sve - od heroina do mumuficiranih pacova

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska arhiva čuva sve - od heroina do mumuficiranih pacova

Paketić sa heroinom pronađen je u Nacionalnoj arhivi Velike Britanije među dokumentacijom 80-godina starog slučaja Forin ofisa.

Ovaj spis koji se odnosi na drogu, podveden pod klasu "A", sadržavao je dokumentaciju sudskog slučaja iz Konzulata Velike Britanije u Kairu iz 1928. godine.

Prah, koji je pronašao neimenovani zvaničnik tražeći neku dokumentaciju, poslat je na analizu a pošto je potvrđeno da je reč o heroinu, droga je predata policiji, javlja BBC.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Torbica sa manje od jednog grama heroina, podeljenog u 19 kesica, zamenjena je fotografijom i ovaj sudski spis sada je ponovo dostupan javnosti.

Direktor Nacionalne arhive Džef Džejms rekao je da ovo ukazuje da se u bogatoj arhivi može pronaći još ovakvih stvari. "S vremena na vreme, neobični i povremeno vredni predmeti budu neočekivano pronađeni među 11 miliona slučajeva, ali nalazi ove vrste su izuzetno retki", kaže Džejms.

Nacionalna arhiva stavila je na raspolaganje javnosti dokumentaciju i spise stare više od 1.000 godina. Istraživači arhive do sada su otkrili važnu dokumentaciju, kao što su dosijei britanske službe bezbednosti (MI-5), spisi iz prve engleske Zemljišne knjige (Domesday Book), i neobične predmete poput mumificiranog pacova, pa čak i crvenu pidžamu i slično.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.