Izvor: B92, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija proteruje ruske diplomate

London -- London će proterati četvoro ruskih diplomata jer Moskva odbija da izruči glavnoosumnjičenog za ubistvo Aleksandra Litvinjenka

Radi se o Andreju Lugovoju, koga Birtanija ztraži za ubistvo bivšeg ruskog agenta Litvinjenka. Britanska vlada time želi da pošalje jasan signal o ozbiljnosti slučaja. Iz Moskve poručuju da provokacije neće ostati bez odgovora.

Ministar spoljnih poslova Dejvid Milibend izjavio je u britanskom parlamentu da britanska vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više nema izbora i da je krajnje vreme da pošalje jasan i, kako se izrazio, srazmeran signal Rusiji o ozbiljnosti celog slučaja.

"Odlučili smo da proteramo četvoro diplomata iz ruske ambasade u Londonu, kao i da suspendujemo smo pregovore o viznim olakšicama sa Rusijom", rekao je Milibend.

"Britanija je zahvalna svojim saveznicima, pre svega evropskim partnerima, na snažnoj podršci u ovom slučaju", rekao je on.

Na vanrednoj konferenciji za novinare portparol ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Kaminjin upozorio je da potez Londona neće proći bez odgovora iz Moskve.

Kaminjin tvrdi da Vlada u Londonu pokušava da skrene pažnju javnosti sa činjenice da ne želi da izruči Moskvi tajkune Berezovskog i Zakajeva.

"Potez Londona je nemoralan. Moraju znati da ovakva provokacija neće ostati bez odgovora i imaće ozbiljne posledice po celokupne rusko-britanske odnose", naveo je on.

Odnosi Moskve i Londona zaoštrili su se nakon smrti Litvinjenka, bivšeg agenta ruske Federalne službe bezbednosti, koji je pobegao Britaniju, odakle je oštro kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina.

Litvinjenko je umro u Londonu od trovanja radioaktivnom supstancom.

Britanija je optužila bivšeg ruskog agenta Andreja Lugovoja za ubistvo Litvinjenka, ali je Rusija odbila da ga izruči.

London je, s druge strane, odbacio ponudu Moskve da se Lugovoju sudi u domovini.

Dve zemlje poslednji put su se ozbiljnije sukobile 1996. godine. Moskva je tada proterala devetoro Britanaca pod optužbom da su se bavili špijunažom, a London je odgovorio proterujući četvoricu Rusa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.