Britanija predstavila novu kovanicu od jedne funte

Izvor: Blic, 19.Mar.2014, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija predstavila novu kovanicu od jedne funte

Britanija je danas najavila da će se od 2017. godine u opticaju naći novi novčić od jedne funte, koji će, prema saopštenju ministarstva finansija, biti najsigurnija kovanica na svetu i koji će biti najteže falsifikovati.

Postojeći novčić od jedne funte, koji je u opticaju više od 30 godina, lak je plen za softicirane tehnike falsifikatora, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema procenama britanske kraljevske kovnice novca "Rojal mint", oko tri odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postojećih novčića od jedne funte je falsifikovano, što znači da je 45 miliona funti lažnog novca u opticaju.

Nova kovanica, dizajnirana tako da umesto kružnog oblika ima 12 stranica, imaće novu bezbednosnu zaštitu, koju je razvila kovnica, na poleđini će biti lik kraljice Elizabete II, dok će za izgled prednje strane nove kovanice biti organizovan konkurs.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.