Izvor: Deutsche Welle, 02.Dec.2020, 09:59

Britanija odobrila vakcinu Bajontek-Fajzer

Nemačko-američka vakcina sa zaštitom od 95 odsto firme Bajontek-Fajzer dobila je odobrenje u Velikoj Britaniji. Prve isporuke stižu za nekoliko dana.

Prema nemačkoj kompaniji Bajontek i njenom američkom partneru Fajzeru, regulatorno telo za farmaceutske proizvode u Velikoj Britaniji dalo je hitno odobrenje za njihovu vakcinu protiv korone - BNT162b2.

Time su Britanci dati zeleno svetlo za vakcinu protiv korone pre nego EU i SAD. To je ujedno i prvo odobrenje za >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << BNT162b2 širom sveta. Prve isporuke vakcine trebalo bi da stignu u Veliku Britaniju za samo nekoliko dana.

„Prvo hitno odobrenje za vakcinu protiv Kovida-19 je revolucionarna naučna prekretnica“, saopšteno je iz obe kompanije. Portparol Ministarstva zdravlja Velike Britanije potvrdio je da je danas (2.12.) vakcina odobrena.

Prema kompaniji Bajontek/Fajzer, opsežna serija testova rezultirala je vakcinom koja nudi 95-postotnu zaštitu protiv bolesti Kovid-19. Vakcina funkcioniše slično za ljude svih uzrasta i druge demografske razlike i praktično nema ozbiljne neželjene efekte. Zaštita od vakcinacije za osobe starije od 65 godina je preko 94 procenta.

-pročitajte još: Bajontek: Brzinom svetlosti do vakcine protiv korone

Ovi pozitivni rezultati odnose se na zaštitu od a bolesti Kovid-19. Koliko je vakcina štiti od infekcije i od mogućeg prenosa virusa SarsCov2 - još uvek nije jasno.

Evropska agencija za lekove Ema takođe želi da još u decembru preporuči  odobrenje za ovu vakcinu. Ova agencija je u utorak saopštila da će odluku o tome doneti najkasnije do 29. decembra.

dr (dpa)

Pošaljite Facebook Twitter google+ Whatsapp Tumblr Newsvine Digg

Trajni link https://p.dw.com/p/3lzw9

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Distribucija vakcine Bajontek-Fajzer: mamutska logistika

Izvor: Deutsche Welle, 03.Dec.2020, 08:50

Bajontek i Fajzer dobili su hitno odobrenje za svoju vakcinu u Velikoj Britaniji. Odmah potom je počela isporuka - a to je ogroman posao. Jer, vakcina mora da se drži na temperaturi od minus 70 celzijusa...Vakcinisanje protiv kovida 19 u Velikoj Britaniji moglo bi da počne već sledeće nedelje....

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.