Britanija ima tajnu bazu za špijuniranje na internetu

Izvor: BKTV News, 23.Avg.2013, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija ima tajnu bazu za špijuniranje na internetu

Velika Britanija ima tajnu bazu na Bliskom istoku za nadzor, praćenje i analizu elektronske pošte, telefonskih poziva i saobraćaja na internetu, važnog za interese zapadnih obaveštajnih službi, otkriva danas list “Indipendent”.
Pozivajući se na dokumenta bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, list nije precizirao gde se tajna baza tačno nalazi, ali je opisao njeno funkcionisanje nakon uvida u ta dokumenta.
Internet stanica je u stanju da do željenih podataka dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i izdvoji ih uz pomoć tehnike koja omogućuje prolazak informacija podvodnim optičkim kablovima na Bliskom istoku, piše “Indipendent”.
List navodi da se dobijene informacije, potom, prosleđuju britanskoj Vladinoj službi za komunikacije (GĆQ) koja ih onda “deli” sa kolegama iz američke Agencije na nacionalnu bezbednost (NSA), za koju je Snouden radio.
Dokumenta pokazuju da britanska vlada smatra da je postojanje takve baze ključno za borbu zapadnih zemalja protiv terorizma, kao i da ona obezbeđuje sistem ranog otkrivanja potencijalnih napada širom sveta.
Instalacije na Bliskom istoku su posebno važne za Britance i Amerikance jer omogućavaju povezivanje sa njihovih podmornicama koje kruže tim regionom.
Sve poruke koje se šalju i uzimaju sa podvodnih optičkih kablova skladište se u “džinovsku” memoriju računara, a potom se izdvajaju po potrebi.
Dokumenta pokazuju da je u bazu uloženo 1.5 milijardu dolara.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.