Izvor: RTS, 24.Jan.2022, 09:13

Britanija i SAD povlače osoblje iz ambasada u Kijevu, savet Amerikancima da ne idu u Rusiju

Sjedinjene Američke Države su naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju, navodeći kao razlog "kontinuiranu pretnju Rusije vojnom akcijom". Velika Britanija takođe povlači osoblje iz ambasade. Stejt department istovremeno savetuje Amerikancima da ne putuju u Rusiju,
Američki Stejt department je, takođe, odobrio dobrovoljni odlazak službenika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << američke vlade, poručujući da bi Amerikanci trebalo da razmotre hitan odlazak iz te zemlje, prenosi agencija Rojters.

"Bili smo u konsultaciji sa ukrajinskom vladom u vezi sa ovim korakom i koordiniramo se sa savezničkim i partnerskim ambasadama u Kijevu", saopštila je američka ambasada.
U saopštenju ambasade se upozorava da bi "vojna akcija Rusije mogla da usledi u bilo kom trenutku i da vlada Sjedinjenih Država neće biti u poziciji da evakuiše američke državljane u takvim nepredviđenim situacijama, tako da građani SAD koji su trenutno prisutni u Ukrajini treba da planiraju u skladu sa tim".
List Njujork tajms je kasno sinoć preneo da predsednik SAD Džo Bajden razmatra raspoređivanje nekoliko hiljada amerčkih vojnika u zemlje saveznice NATO-a u istočnoj Evropi i na Baltiku.
Saopšteno je i da američka ambasada u Kijevu nastavlja sa radom, a njena otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini.
Pentagon je odbio da komentariše izveštaj Njujork tajmsa, a zvaničnici Stejt departmenta takođe odbijaju da kažu koliko se Amerikanaca trenutno nalazi u Ukrajini.
Britanija povlači deo osoblja iz ambasade u KijevuVelika Britanija počela je da povlači osoblje iz ambasade u Ukrajini zbog upozorenja o ruskoj invaziji, javlja Bi-Bi-Si.
Kako se navodi, zvaničnici su saopštili da nije bilo konkretnih pretnji britanskim diplomatama, ali da će se oko polovine osoblja koje radi u Kijevu vratiti u Veliku Britaniju.
Savet Amerikancima da ne putuju u Rusiju Stejt department, istovremeno, savetuje Amerikance da ne putuju u Rusiju zbog navodnog porasta tenzija na granici te zemlje sa Ukrajinom.
"Ne putujte u Rusiju zbog kontinuiranih tenzija duž granice sa Ukrajinom, potencijalnog uznemiravanja američkih građana, ograničene mogućnosti ambasade da pruži pomoć američkim građanima u Rusiji, kovida-19, ulaznih ograničenja, terorizma, uznemiravanja od strane ruskih vladinih službenika i arbitrarnog sprovođenja lokalnog zakona", navodi se u ažuriranoj listi preporuka Stejt departmenta, a prenosi ruska agencija Tas.
U dokumentu se navodi i da "zbog pojačanog vojnog prisustva Rusije i vojnih vežbi koje su u toku u pograničnom regionu sa Ukrajinom, državljani SAD koji se nalaze tamo ili razmatraju da putuju u okruge Ruske Federacije koji se graniče sa Ukrajinom, odmah budu svesni da je situacija duž granice nepredvidiva i da postoji povećana tenzija".
"S obzirom na kontinuiranu nestabilnost situacije, građani SAD se izričito savetuju da ne putuju kopnenim putem iz Rusije u Ukrajinu preko ovog regiona", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.