Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2020, 11:52

Britanija će primiti građane Hongkonga ako se donese sporni zakon o bezbednosti

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da primi skoro tri miliona građana Hongkonga ukoliko Kina donese sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti na toj teritoriji.

Liderka Hongkonga Keri Lam stigla je danas u Peking na sastanak povodom zakona o nacionalnoj bezbednosti koji Kina planira da im nametne. Hongkong ima 7,5 miliona stanovnika koji strahuju da bi donošenjem zakona bio ugrožen visok stepen autonomije koju imaju u svim oblastima, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << osim u spoljnim i odbarmbenim pitanjima.

Džonson je u kolumni objavljenoj u onlajn izdanju hongkonške novine Saut Čajna moning post naveo da će zakon o bezbednosti smanjiti slobode u Hongkongu. Takođe je naveo da je zakon u suprotnosti sa obavezama Kine koje ona ima prema sporazumu sa Londonom iz 1997. kada je ponvo preuzela bivšu britansku koloniju.

On je dodao da mnogi ljudi u Hongkongu strahuju da će biti ugrožen njihov način života i naglasio da Britanija neće moći da ostane po strani ako se to obistini.

Oko 350.000 građana Hongkonga imaju britanske inostrane pasoše (BNO), što je nasleđe iz kolonijalne ere, a 2,5 miliona ispunjava uslove da ga dobije, rekao je Džonson u kolumni.

Džonson je ponovio ranije izjave britanskih zvaničnika da će, ukoliko Kina nametne zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, Britanija dozvoliti vlasnicima BNO pasoša da ostanu u zemlji 12 meseci, uz mogućnost obnavljanja i pravo na rad čime se otvara i mogućnost dobijanja britanskog državljanstva.

Vlasnici BNO pasoša trenutno mogu da borave u Velikoj Britaniji do šest meseci.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.