Britancu 34 godina zatvora zbog pokušaja državnog udara

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britancu 34 godina zatvora zbog pokušaja državnog udara

Sud u Malabu osudio je Britanca Sajmona Mana na 34 godine zatvora zbog učestvovanja u neuspelom državnom udaru 2004. godine, javljaju svetski mediji.



Državnim udarom trebalo je da bude svrgnut predsednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obijang Nguema Mbasogo, kaže se u saopštenju zvaničnika.

Man, nekadašnji operativac britanskih specijalnih vojnih jedinica i višegodišnji trgovac oružjem je, kako se navodi u presudi, osuđen zbog nasrtaja na život >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednika Ekvatorojalne Gvineje i akcija protiv vlade, mira i nezavisnosti te države. On bi, prema odluci suda, takođe trebalo da plati kaznu i kompenzaciju u iznosu od 24 miliona dolara Ekvatorijalnoj Gvineji.

U svedočenju na sudu, Man je opisao sebe kao "piona u rukama moćnih međunarodnih biznismena" koji su, kako je rekao, "nameravali da nakon državnog udara, preuzmu vlast u Ekvatorijalnoj Gvineji". On je naveo da su "pravi mozgovi" koji stoje iza ovog plana, tajkuni, libanski milioner Eli Kalil i sin bivše britanske premijerke Margaret Tačer, Mark Tačer.

Međutim, obojica su odbacili Manove optužbe.

Sudija je izjavio da je kazna oštra zbog "ozbiljnosti zločina" i težine postojećih dokaza. On je takođe zatražio ekstradiciju dvojice biznismena koje je Man naveo u svom svedočenju prethodnog meseca u Malabu.

Man je, nakon hapšenja 2004. godine i ekstradicije iz Zimbabvea, služio četvorogodišnju zatvorsku kaznu u ozloglašenom zatvoru Crna plaža u Malabu zbog trgovine oružjem. Njegovim hapšenjem, završena je "karijera" jednog od poslednjih plaćenika koji su dugi niz godina bili aktivni na teritoriji Afrike.

Javni tužilac Ekvatorojalne Gvineje, Olo Obono, izjavio je Rojtersu da je naredni korak te zemlje da preko Interpola (Međunarodne policijske agencije) krivično goni Kalila i Tačera koje je Man tokom suđenja naveo kao glavne krivce.

Mark Tačer se prema dosadašnjim podacima nalazi u južnoj Španiji, dok Kalil živi na relaciji London - Liban. Tačer je 2004. godine uhapšen zbog optužbe da je kupio helikopter koji je trebalo da bude korišćen u izvođenju državnog udara, međutim, pušten je na slobodu nakon što je platio kauciju od 450.000 dolara.

Tokom svog svedočenja, Man je izjavio da su Španija i Južna Afrika dale "zeleno svetlo" zaveri iz 2004. godine, međutim, vlade tih država su negirale ove optužbe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.