Britanci u novoj studiji ponovo zaražavaju one koji su preležali Kovid 19

Izvor: VOA, 19.Apr.2021, 10:35

Britanci u novoj studiji ponovo zaražavaju one koji su preležali Kovid 19

Britanski naučnici sa Univerziteta Oksford počeli su novu studiju u kojoj namerno izlažu koronavirusu one koji su preležali Kovid 19 da vide da li mogu ponovo da se zaraze, kako bi bolje razumeli kako funkcioniše imunitet. "Te informacije će nam omogućiti da bolje pravimo vakcine i lekove, kao i da vidimo da li su ljudi koji su već imali Kovid uopšte zaštićeni i koliko dugo", rekla je glavna istraživačica Helen MekŠejn sa Univerziteta Oksford. Dodala je da će istraživanje pokazati i kakav je odgovor imunog sistema u slučaju reinfekcije. Naučnici su i ranije na isti način saznavali više o zaraznim bolestima poput malarije, gripa, kolere. Prvi stadijum istraživanja podrazumeva da se polovina učesnika izloži najmanjoj dozi virursa, dok će u drugoj fazi na leto biti izloženi standardnoj dozi koronavirusa. U prvoj fazi osnovnom varijantom virusa  biće reinficirano 64 učesnika, starosti od 18 do 30 godina, koji su pre najmanje tri meseca preležali Kovid. Oni će biti u karantinu najmanje 17 dana i pod stalnim nadzorom. U slučaju da razviju simptome, biće im dat tretman antitelima Regeneron.   

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KOLIKO SU STVARNO OTPORNI? Britanski naučnici namerno izlažu virusu ljude koji su preležali koronu

Izvor: Kurir, 19.Apr.2021

Britanski naučnici sa Univerziteta Oksford počeli su novu studiju u kojoj namerno izlažu koronavirusu one koji su ga preležali da vide da li mogu ponovo da se zaraze, kako bi bolje razumeli kako funkcioniše imunitet.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.