Izvor: B92, 01.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci se protive vojnoj akciji

London, Teheran, Vašington -- Većina Britanaca protivi se hitnoj vojnoj akciji oslobađanja 15 pripadnika mornarice, koji se nalaze u pritvoru u Iranu.

Samo osam odsto ispitanika ankete, koju je sproveo "Polster ICM" za list "Sandej telegraf", smatra da Britanija u ovoj fazi krize treba da se pripremi za upotrebu vojne sile. Na pitanje da li bi vojna akcija trebalo da bude poslednja opcija, 44 odsto ispitanih odgovorilo je potvrdno, dok je 48 odsto njih bilo protiv toga. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Oko 40 odsto ispitanih Britanaca podržalo je vladinu strategiju tihe diplomatije bez izvinjavanja Teheranu, dok 17 odsto njih smatra da bi Iranu trabelo uvesti sankcije, a 26 odsto da London treba zvanično da se izvini i zatraži oslobađanje mornara.

Oko dve trećine ispitanika, njih 66 odsto, reklo je da veruje da će premijer Toni Bler i ministarka spoljnih poslova Margaret Beket rešiti krizu mirnim putem, dok 28 odsto njih u to ne veruje.

Iranska mornarica otela je osam britanskih mornara i sedam marinaca 23. marta, dok su patrolirali u blizini ušća Šat el-Araba u Persijski zaliv, na granici između teritorijalnih voda Iraka i Irana.

Teheran tvrdi da su britanski mornari ilegalno ušli u vode Irana, dok Britanija insistira da su pripadnici njene mornarice bili u vodama Iraka.

"Arogantni moćnici ne žele da se izvine"

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad je ponovio da su britanski marinci ilegalno ušli u teritorijalne vode Islamske Republike i nazvao svetske sile "arogantnim".

"Britanske okupatorske snage ušle su u naše vode. Naša obalska straža ih je privela vešto i hrabro. Ali arogantne sile, zbog svog arogantnog i sebičnog duha, tvrde drugačije", rekao je predsednik Ahmadinežad.

Iranski predsednik je izjavio da vlada u Londonu ne sledi "legalan i logičan put" kada je u pitanju hapšenje pripadnika britanske Kraljevske mornarice.

"Posle hapšenja tih ljudi, britanska vlada, umesto da se izvini i izrazi žaljenje zbog tog događaja, počela je da tvrdi da smo mi njihovi dužnici i da se žali raznim međunarodnim savetima. To u ovom slučaju nije legalan i logičan put", rekao je Ahmadinedžad na skupu u provinciji Kuzistan, u kojoj su uhapšeni britanski vojnici.

Za to vreme, okupljeni su uzvikivali "smrt Britaniji" i druge slične slogane, prenele su svetske agencije.

Buš pozvao Iran da oslobodi britanske mornare

Predsednik SAD Džordž Buš rekao je da za ponašanje Irana, koji je pre devet dana zarobio 15 britanskih mornara, "nema opravdanja" i pozvao Teheran da odmah oslobodi taoce.

"Pitanje britanskih talaca je ozbiljno, jer su Iranci te ljude priveli u iračkim vodama. Za takvo ponašanje nema opravdanja. Čvrsto podržavam napore vlade Blera za rešavanje krize mirnim putem", rekao je Buš.

Američki predsednik je rekao da Iran "mora da oslobodi taoce" i da su britanski mornari "nevini".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.