Britanci gunđaju zbog uvođenja ličnih karata

Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci gunđaju zbog uvođenja ličnih karata

Britanska vlada je objavila detalje plana da u narednih nekoliko godina uvede lične karte za sve građane koji u njoj žive, a protivnici ovog plana tvrde da su lične karte nepotrebne, skupe i da zadiru u privatnost građana, javio je BBC.

Lične karte će već krajem ove godine dobiti radnici koji u Veliku Britaniju dolaze iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji, a od 2009. godine će ih dobijati i britanski državljani, najprije oni zaposleni u osetljivim delatnostima kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je avio industrija.

Vlada smatra da će uvođenje ličnih karata pomoći u borbi protiv terorizma i kriminala, a kasnije namerava da izdavanje ličnih karata proširi i da ono postane obavezno za svakog stanovnika ove ostrvske zemlje.

Velika Britanija je jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj nije postojala lična karta, i od ličnih dokumenata ove vrste Britanci imaju samo pasoš.

Za dokaz o identitetu u najvećem broju slučajeva dovoljna je, za sada, potvrda o adresi, kao što je izvod iz banke, ili račun za struju ili gas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.