Britanci: Srbija ne želi Ganića

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2010, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci: Srbija ne želi Ganića

Ne verujem da Srbija uopšte želi da joj Ejup Ganić bude izručen, jer bi se pokazalo koliko su tanki dokazi da je Ganić naredio napad na konvoj JNA i stoga bi veoma teško bio osuđen, kaže za radio "Slobodna Evropa“ profesor istočnoevropske politike i međunarodnih odnosa na Univezitetu u Kentu u Velikoj Britaniji Florian Biber.

On ocenjuje da je Srbija nastojala da Ganić bude uhapšen u Velikoj Britaniji kako bi se skrenula pažnja sa drugih pitanja. Prema njegovim rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << istraga, koju je Srbija pokrenula za događaje u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, je u velikoj meri politički motivisana.

Naravno, dodao je on, Beograd će pokušati da ukaže na pravne momente da je Ganić rođen u Sandžaku, zatim da su neki od stradalih pripadnika JNA državljani Srbije kao i da vlasti u Sarajevu nisu takoreći ništa preduzele da istraže pomenuti zločin.

"Iskreno govoreći, ja ne verujem da Srbija uopšte želi da joj Ganić bude izručen, jer u tom slučaju bi se pokazalo koliko su tanki dokazi da je Ganić naredio napad na konvoj JNA i stoga bi veoma teško bio osuđen. Mislim da bi bilo veoma uznemirujuće po tužilaštvo i sud Srbije ukoliko bi morali da oslobode Ganića. Time bi se razvejao mit, u situacijama kada Haški tribunal donosi oslobađajuće presude protiv nesrba, da samo sudi Srbima“, rekao je profesor Biber.

Ako bi Ganić, pak, bio osuđen u Beogradu bez ubedljivih dokaza, to bi dodatno pogoršalo odnose Srbije sa Bosnom i Hercegovinom kao i sa Zapadom, zbog kršenja principa pravičnog suđenja.

"Dakle, Srbija želi da Ganić bude uhapšen u Velikoj Britaniji kako bi se skrenula pažnja sa drugih pitanja, ali sumnjam da želi da bude izručen u Beograd“, naglasio je Biber.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Ne verujem da Srbija želi da joj Ganić bude izručen

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Mar.2010

U slučaju izručenja Srbiji bi se pokazalo koliko su tanki dokazi da je Ejup Ganić naredio napad na konvoj JNA i stoga bi veoma teško bio osuđen, kaže za RSE profesor istočnoevropske politike i međunarodnih odnosa na Univezitetu u Kentu u Velikoj Britaniji, Florian Biber

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.