Bristol, srušen spomenik trgovcu robljem

Izvor: RTS, 07.Jun.2020, 19:52

Bristol, srušen spomenik trgovcu robljem

Tokom protesta u Bristolu povodom policijske brutalnosti, demonstranti su sa postolja iščupali spomenik trgovcu robovima Edvardu Kolstonu vukli ga ulicama, da bi ga na kraju bacili u reku Ejvon.
Učesnici protesta "Crni životi su važni" vezali su konopac oko statue Edvarda Kolstona na istoimenoj aveniji u britanskom gradu Bristolu i potom je srušili uz odobravanje okupljenih, prenosi Gardijan. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Zatim su statuu istaknutog trgovca robljem iz 17. veka vukli ulicama grada do luke gde su je bacili u reku Ejvon.
Lokalna policija saopštila je da otvorila istragu o tom inicidentu.

Kako ističe Gardijan, Kolstonova komapanija prevezla je više od 100.000 robova iz severne Afrike do Kariba i Srednje i Severne Amerike između 1672. i 1689. godine. 
Protesti portiv policijske brutalnosti održavaju se i u Mančesteru, Vulverhemptonu, Notingemu, Glazgovu i Edinburgu.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DEMONSTRANTI U LONDONU GRAFITOM NA SPOMENIKU IZRAZILI STAV O BRITANSKOM LIDERU: Čerčil je bio rasista (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2020

Na stomak statue takođe je zakačen natpis "Black Lives Matter"...Na statui slavnog britanskog premijera Vinstona Čerčila u Londonu sprejem je napisano "bio je rasista", tokom današnjeg protesta "Black Lives Matter" (Crni životi su važni)...Video snimci su pokazali kako mala grupa demonstranata...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.