Brisel ozbiljno upozorio Zagreb

Izvor: Blic, 25.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel ozbiljno upozorio Zagreb

Hans Svoboda, izveštač za Hrvatsku u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta, potvrdio je za HTV da pregovori EU sa Hrvatskom nisu blokirani, ali da se nalaze u teškoj fazi i da bi Hrvatska, ako se nešto radikalno ne promeni i ne ubrza, mogla izgubiti šansu da 2011. godine uđe u EU.



Po njemu, šanse Hrvatske da uđe u EU 2011. godine u ovom trenutku su svega 20-30 odsto. Ponovio je i zahtev EU da Hrvatska odustane od primene ZERP-a (Zaštićenog ribolovno-ekološkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pojasa) na članice EU Italiju i Sloveniju, da sa Slovenijom reši pitanje granice, da problem korupcije rešava na višem nivou, a ne da lovi samo „sitne ribe", da konačno sprovede reformu pravosuđa i reši probleme povratka izbeglica i njihovih prava.

Na pitanje novinara da li je moguće da će Hrvatska doživeti sudbinu Turske sa kojom je EU blokirala pregovore, Ivo Sanader, hrvatski premijer, odgovorio je da je „sve moguće", ali da on o tome ne želi da spekuliše. Potvrđeno je da je premijer nazvao Olija Rena, komesara za proširenje EU, i rekao mu da Hrvatska neće odustati od primene ZERP-a.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je juče nakon razgovora sa Lehom Kačinjskim, predsednikom Poljske, rekao da „datum ulaska Hrvatske u EU nije utvrđen, ali da se njen ulazak može očekivati 2009. ako Hrvatska provede reforme i ispuni obaveze".

Kačinjski je izjavio da „nagađanja o datumu ulaska Hrvatske idu sve do 2011, ali da Poljska nema ništa protiv da Hrvatska uđe u EU što pre".

Hrvatska 2007. nije završila pregovore ni o jednom poglavlju pregovora. Pred njom se nalazi ispunjavanje ukupno 23 kriterijuma u jedanaest poglavlja, posle čega se mogu otvoriti pregovori o članstvu.

Svetska banka stopirala kredit Hrvatskoj

Svetska banka je Hrvatskoj stopirala 150 miliona evra kredita, jer je, kako navode u toj banci, bilo kašnjenja u izvršavanju pojedinih mera ili je Vlada preduzimala korake koji nisu bili u skladu sa dogovorenim programom.

Sada posle formiranja nove Vlade u Hrvatskoj, očekuju se i prvi zvanični susreti sa predstavnicima Svetske banke, piše "Jutarnji list".

Banku predvodi Andras Horvai, aktuelni šef Kancelarije u Zagrebu, a jedna od tema koja će se naći na dnevnom redu susreta je i neuspeli Programski zajam za prilagođavanje (PAL II)- reformski program koji je bio okosnica saradnje sa Hrvatskom proteklih nekoliko godina.

Svetska banka jesenas je odlučila da ne odobri taj zajam od 150 miliona evra, iako je u junu bilo upriličeno njegovo svečano potpisivanje između predstavnika Svetske banke i ministra finansija Ivana Šukera.

"Program koji je potpisan prošlog leta, imao je za cilj poboljšanje investicijske klime i rentabilniju javnu potrošnju u Hrvatskoj, ali kredit nije odobren", kazao je za "Jutarnji list" Horvai.

U Hrvatskoj, kako je naveo, nisu povećana socijalna davanja namenjena najsiromašnijem delu stanovništva, a nije se dogodio ni očekivani napredak u restrukturiranju Hrvatskih železnica.

"Jedna od mera na koju se Vlada Hrvatske odlučila je podsticanje ranog odlaska u penziju, što nije u skladu sa evropskom preksom kojoj je cilj da radnike zadrži na poslu što duže", precizirao je Horvai.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.