Brisel,  kandidati za nove komesare pred evropskim poslanicima

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel, kandidati za nove komesare pred evropskim poslanicima

Uoči izbora evropskih komesara čak šest kandidata je sporno. Izbor budućeg komesara za proširenje i šefa evropske diplomatije može da bude vetar u leđa Srbiji, ali neće drastično smanjiti vreme do prijema u EU, rekao je za RTS predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja.
Narednih osam dana na pitanja evropskih poslanika odgovaraće svih 27 kanditata za mesta evropskih komesara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje je predložila predsednica Komsije Ursula fon der Lajen.

Već je najavljeno da su pojedine kandidature sporne, između ostalih i kandidata koji se tiču Srbije, a to je ime novog komesara koji bi bio odgovoran za proširenje. Predložen je Mađar, bivši ministar pravde Laslo Tročanji. Osim njega pod lupom su i kandidati iz Rumunije, Hrvatske, Poljske, Belgije...
"To je redovna procedura, ove godine je to možda izrazitije, jer je čak šest kandidata pod lupom. Treba imati u vidu da Orbanova tvrda populistička linija nije popularna u EU. Verovatno će doći do nekog kompromisnog rešenja i da će mađarskom kandidatu biti ponuđen neki drugi resor. Najčešće se, kao alternativa za mesto komesara za proširenje, pominje Slovenac", rekao je za RTS predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja. 

Prema njegovim rečima prvi put u Evropskoj komisiji je ispoštovana polna ravnopravnost i podjednako su zastupljeni i muškarci i žene.
"Svaka zemlja praktično mora da ima ministra jer je predviđeno 27 ministara", rekao je Crnobrnja.
Izbor Španca Žozepa Borela za šefa evropske diplomatije je dobro za Srbiju, smatra Crnobrnja. 
"To je dobro jer će nam sada vetar duvati u leđa a ne u lice, ali to neće skratiti rok pristupanja dramatično", rekao je za RTS Mihailo Crnobrnja.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto žene imaju manje koristi od međunarodne trgovine od muškaraca

Izvor: EurActiv Srbija, 30.Sep.2019

Novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće prva žena na čelu EK. Pored toga, ona je uspela da formira prvu rodno izbalansiranu Komisiju. Žene se vraćaju na EU agendu, piše evrokomesarka Sesilija Malmstrem.. Opširnije..

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.