Brisel: Uhapšen osumnjičeni za ubistva u jevrejskom muzeju

Izvor: Večernje novosti, 24.Maj.2014, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Uhapšen osumnjičeni za ubistva u jevrejskom muzeju

Belgijska policija uhapsila je osobu osumnjičenu za ubistvo troje ljudi u Jevrejskom muzeju u Briselu koje se dogodilo danas po podne, javljaju belgijski mediji. Prema navodima svedoka, ubica je u muzeju pucao na posetioce i ubio dve žene i jednog muškarca, dok je četvrtu osobu teško ranio, a zatim pobegao automobilom. Prolaznici su uspeli da zabeleže broj tablica, tako da je policija ubrzo presrela automobil i uhapsila napadača, čije ime još nije saopšteno. Trostruko ubistvo, za koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pretpostavlja da je izvršeno iz antisemitskih pobuda, naišlo je na oštru osudu političkih lidera i javnosti. Belgijski ministar inostranih poslova Didije Rejner, koji se zatekao u blizini mesta zločina u briselskom kvartu Sablon, prvi se oglasio preko tvitera i izjavio da je šokiran ovim zločinom. Sličnu izjavu dao je i belgijski premijer Elio Di Rupo, takođe preko tvitera, i izrazio saučesće porodicama žrtava. Ministar policije Žoel Milke rekao je za list "Libr Belžik" da smatra da je ubistvo "antisemitski čin". "Ovo je rezultat rastućeg antisemitizma i govora mržnje", rekao je u izjavi medijima Žoel Rubinfeld, presednik belgijskog Udruženja za borbu protiv antisemitizma. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je putem saopštenja za medije oštro osudila napad i pohvalila brzu reakciju belgijskih vlasti. Trostruko ubistvo se dogodilo dan uoči održavanja evropskih i nacionalnih izbora u Belgiji i tri dana pre samita lidera Evropske unije u Briselu, koji je zakazan za utorak.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

KRVOPROLIĆE U JEVREJSKOM MUZEJU: Antisemitizam ponovo rađa zločine

Izvor: Press, 25.Maj.2014, 01:05

Policija je večeras uhapsila jednog mogućeg počinioca, dok se za drugim još uvek traga, javljaju belgijski mediji... Prema navodima svedoka, ubica je u muzeju pucao na posetioce i ubio dve žene i jednog muškarca, dok je četvrtu osobu teško ranio, a zatim pobegao automobilom...Prolaznici su uspeli...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.