Brisel: Pis danas nosi šajkaču i opanke

Izvor: NaDlanu.com, 15.Feb.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Pis danas nosi šajkaču i opanke

Maneken Pis, statua dečaka koji piški, koja je simbol grada Brisela, danas će u znak obeležavanja Dana državnosti Srbije biti obučen u srpsku narodnu nošnju: opanke, jelek i šajkaču.

Bronzana statua s početka XVIII veka, podignuta je u čast dečaka iz srednjevekovne legende koji je spasao Brisel tako što je urinom ugasio fitilj i time sprečio osvajače da dignu u vazduh gradske zidine, jedna je od glavnih turističkih atrakcija glavnog grada Belgije, javljaju agencije.Šezdeset >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << santimetara visokog Manekena, što na lokalnom narečju znači mali čovek, povremeno oblače u razne kostime, o čemu brine posebna gradska služba, a danas je treći put da se Dan državnosti Srbije u Briselu obeležava na ovaj način.Iz ambasade Srbije u Belgiji najavljeno je da će kratkoj ceremoniji otkrivanja statue danas u podne prisustvovati ambasadorka Vesna Arsić i briselski gradski funkcioneri.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.