Briga o starima zakonska obaveza u Kini

Izvor: RTS, 29.Dec.2012, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briga o starima zakonska obaveza u Kini

Mlađi članovi porodice u Kini moraće prema novom zakonu češće da posećuju starije članove porodice, da ih finansijski podržavaju i obezbede im mesto za stanovanje.

Kina je usvojila zakon koji štiti starije osobe tako što predviđa da mlađi članovi porodice češće posećuju svoje starije članove porodice, saopšteno je u Pekingu.

Zakon je usvojio Narodni nacionalni kongres i stupiće na snagu 1. jula 2013. godine, navodi se na zvaničnom sajtu kineske vlade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Članovi porodice koji žive odvojeno od starijih članova, treba češće da ih posećuju", navodi se u tekstu zakona u kojem se ne navode kazne u slučaju ne pridržavanja zakona niti koliko često mlađi članovi treba da posećuju starije.

Zakon, međutim, navodi da ukoliko su kršenja prava i interesi starijih osoba, one mogu da traže pomoć od vlasti ili da podnesu tužbu.

Zakon uključuje i klauzule u slučaju porodičnih konflikata i predviđa da je obavezno finansijsko podržavanje starijih kao i da imaju mesto za stanovanje.

Zakon uključuje kaznu u slučaju zloupotrebe starijih, kao što je uskraćivanje finansijske pomoći ili zabrana da se venčaju.

Promene zakona u Kini se događaju u trenutku kada kinesko društvo postaje sve starije posle 30 godina primene politike da porodica ima samo jedno dete.

Krajem 2011. godine, bilo je 184 miliona ljudi starijih od 60 godina, odnosno 13,7 odsto od ukupne populacije. Tokom 2013. godine starijih će biti više od 200 miliona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.