Brejvik zaplakao u sudnici

Izvor: Politika, 16.Apr.2012, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik zaplakao u sudnici

Optuženi Anders Brejvik, koji se do sada uzdržavao od bilo kakvih emocija, žaljenja zbog ubistva 77 ljudi, iznenada je juče, u prvom danu procesa, zaplakao u sudnici tokom prikazivanja njegovog propagandnog filma

Specijalno za „Politiku”

Oslo – Čitanjem optužnice, prikazivanjem filmova o razmerama drame i tragedije, posebno na ostrvu Utoja, i odbijanjem optuženog da prizna krivicu i nadležnost norveškog suda, juče je u Osnovnom sudu u Oslu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uz ogromno interesovanje domaćih i stranih medija, počelo suđenje Andersu Brejviku (33), optuženom za terorizam i ubistvo 77 ljudi.

Prvi dan procesa obeležili su Brejvikova staloženost, povremeni blagi osmesi i suze pri kraju pretresa.

Tokom gotovo celog procesa, dok je tužilac iznosio detalje o bombaškom napadu na vladine zgrade, o masakru na ostrvu Utoja, kricima, bespomoćnim vapajima, dramatičnim pokušajima mladih da pobegnu sa ostrva smrti, optuženi je delovao smireno i gotovo bez grimase. Potpuno staložen i miran, Brejvik je pratio dokazne filmove sa ostrva Utoja dok su mnogi u sudnici plakali.

Ostao je potpuno hladan, bez znakova emocija čak i kada je zastupnik optužnice Inga Bejer Eng pročitala imena svih 77 žrtava nastradalih u dva Brejvikova napada. Međutim, prve emocije optuženi je pokazao kada je tužilaštvo u sudskoj sali prikazalo njegov propagandni film od 12 minuta.

Brejvik je briznuo u plač kada je ugledao sebe u filmu koji govori o „propasti Evrope”, porazu usled najezde islama i belcima kao uzvišenoj rasi. Film je kratka verzija Brejvikog manifesta, u kome on slikom i tekstom, uz pompeznu muziku, objašnjava svoju ideologiju kao i ideje o ulozi masona iz redova takozvanih vitezova templara koji imaju zadatak da izbave Evropu i spasu je od „kulturnog marksizma, islama i nacizma”. Dok su mnogi napuštali sudsku projekciju zbog snažne i degutantne propagande, brišući suze, optuženi Brejvik pomno je pratio sekvence u kojima se on i uniformisani „vitezovi templari” prikazuju kao jedini spasioci evropske kulture i civilizacije.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 17. aprila. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Radovan Pavlović

objavljeno: 17.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.