Brejvik: Priznajem da sam to uradio, ali ne priznajem krivicu

Izvor: BKTV News, 16.Apr.2012, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik: Priznajem da sam to uradio, ali ne priznajem krivicu

Suđenje Andersu Brejviku za ubistvo 77 osoba počelo je u Norveškoj. Brejvik je priznao da je izvršio ubistva, ali je rekao da ne priznaje krivicu.
'Priznajem da sam to uradio, ali ne priznajem krivicu. Sve sam uradio u samoodbrani', rekao je Brejvik u prepunoj sudnici u Oslu.
Brejvik, koji je prošle godine aktivirao bombu u centru Osla i ubio osam, a zatim pucao i usmrtio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera u omladinskom kampu Radničke partije na ostrvu Utoja, rekao je i da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << priznaje autoritet norveškog suda.
Brejvik je na početku 'suđenja veka', kako ga nazivaju mediji, obučen u crno odelo uz osmeh sačekao da mu stražari skinu lisice, a zatim je salutirao desnom rukom sa stisnutom pesnicom. Nakon toga rukovao se sa tužiocima i sudskim službenicima i obratio sudiji.
'Ne priznajem norveške sudove. Vi ste svoj mandat dobili od političkih partija koje podržavaju multikulturalnost. Ne priznajem autoritet ovog suda', rekao je Brejvik, koji je dodao i da smatra da je suđenje 'političko' jer je sudija dobar prijatelj sa bivšim ministrom pravde.
Sudija je pročitao optužnicu i imena svih ubijenih i povređenih u napadu, navodeći sve detalje vezane za njihove povrede i masakr na Utoji. Čitanje spiska trajalo je više od sat vremena, a kako javljaju izveštači, Brejvik je sve slušao sa ledenim izrazom lica, bez ikakvih emocija.
Suđenje bi trebalo da traje 10 nedelja, a za krivična dela koja mu se stavljaju na teret preti mu zatvorska kazna u trajanju od najviše 21 godinu, koja naknadno može biti produžena.
Pošto je Brejvik priznao da je odgovoran za napade 22. jula, uz objašnjenje da su oni bili neophodni radi zaštite Norveške da je ne bi zauzeli muslimani, ključno je pitanje koje je ostalo neobjašnjeno - njegovo mentalno zdravlje, prenela je agencija AP.
Tridesettrogodišnji Norvežanin je u jednom ispitivanju proglašen mentalno obolelim, uz ocenu da je obavezno njegovo psihijatrijsko lečenje, ali na drugom je utvrđeno da je 'mentalno kompetentan' da bude poslat u zatvor.
Agencija AP navodi da je na sudijama Okružnog suda u Oslu da odluče koja od tih dijagnoza je najverodostojnija.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.