Brazil: Tri odrasle osobe umrle od infekcije virusom Zika

Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Tri odrasle osobe umrle od infekcije virusom Zika

Brazilske zdravstvene vlasti saopštile su da veruju da su tri odrasle osobe umrle prošle godine zbog komplikacija izazvanih virusom Zika, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Braziliji.

Istraživači su otkrili virus u telu 20-godišnje žene koja je u aprilu prošle godine umrla od respiratornih problema, a i kod odraslih osoba koje su u junu i oktobru umrle zbog komplikacija koje se dovode u vezu sa virusom Zika.

Ranije se verovalo da virus kod odraslih izaziva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo blaže simptome, uključujući groznicu, osip i bolove u mišićima, te da često prolazi bez ikakvih simptoma.

Postoje oskudni dokazi u malom broju studija o tome da bolest može imati fatalan ishod.

Brazilske vlasti takođe istražuju potencijalnu vezu između infekcija Zikom i više od 4.000 sumnjivih slučajeva mikrocefalije, poremećaja usled kojeg se rađaju bebe sa neuobičajeno malim lobanjama i nerazvijenim mozgom.

Istraživači su identifikovali dokaze o 17 slučajeva infekcije virusom kod majki i beba, ali nisu potvrdili da virus može da izazove mikrocefaliju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.