Brazil: Sreća garantovana Ustavom

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Sreća garantovana Ustavom

Grupa brazilskih poslanika predložila ustavni amandman, koji će svim stanovnicima garantovati pravo na sreću. Stručnjaci za ustavna prava kažu da se takav amandman odnosi na garantovanje socijalne sigurnosti građana i smanjenje nejednakosti.

U svetu raste broj zemalja koje zakonski regulišu pravo stanovništva da bude srećno. Ekonomisti, među kojima i neki ugledni Nobelovci, tvrde da su sreća i lično zadovoljstvo važna merila ekonomskog uspeha jedne zemlje. Brazilci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su, tako predložili da se pravo na sreću garantuje amandmanom u Ustavu.

Brazilcima, naciji poznatoj po karnevalskom duhu i masovnim zabavama na plažama, naizgled nije potrebno mnogo razloga za sreću. Stanovnici Rio de Ženeira najčešće kažu da ih srećnim čine zdravlje, prijatelji, posao, deca.

Poslednju deceniju obeležio je snažan ekonomski uspon Brazila. Ipak, socijalne razlike i dalje su vidljive na svakom koraku, posebno u siromašnim favelama.

Grupa brazilskih poslanika je zato predložila ustavni amandman koji će svim stanovnicima garantovati pravo na sreću. Očekuje se da će uskoro biti usvojen u oba doma parlamenta.

"Osećaj sreće je nešto što je u biću brazilskog naroda. Čak i kada su suočeni sa teškoćama, naši ljudi imaju osmeh na licu i nastavljaju da žive svoje živote", kaže Žilerm Peres, advokat i stručnjak za ustavno pravo.

Peser tvrdi da se Ustavni amandman, koji se tiče prava na sreću, mnogo više odnosi na garantovanje socijalne sigurnosti građana i smanjenje nejednakosti, koje su, prema njegovim rečima, i dalje sasvim vidljive u Brazilu.

Pravo na sreću ustavom je već zagarantovano u Japanu i Južnoj Koreji. Britanska vlada priprema upitnik koji će meriti raspoloženje građana, njihov osećaj sreće i zadovoljstva.

Time se pridružila Francuskoj i Kanadi, kojima ekonomska merila, poput bruto - domaćeg prizvoda, više nisu jedini indikatori uspeha i prosperiteta zemlje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.