Brazil: Dobrodošli gastarbajteri

Izvor: Politika, 07.Maj.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Dobrodošli gastarbajteri

Nekada su Južnoamerikanci dobijali doznake od „bogatog ujaka” iz Amerike, danas „gringosi” rade kod njih

Najpre građevinci, potom inženjeri drugih specijalnosti, zidari, mehaničari, stolari i moleri, menadžeri, naftaši, geolozi, hemičari i farmaceuti, uspešni biznismeni napuštaju Ameriku i Zapadnu Evropu i hrle u Brazil gde ih domaćini dočekuju raširenih ruku i još im nude za 30 odsto veće pare nego što su zarađivali u svojoj zemlji. Svi koji su nezadovoljni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslom u domovini, pogotovo ako su visoko kvalifikovani mogu da nađu jako lepo uhleblje u novom raju za gastarbajtere, u najvećoj zemlji Južne Amerike.

Migracije su potpuno obrnule pravac: nekada su Brazilci dobijali doznake od bogatog „ujaka iz Amerike” sada „gringosi” dolaze kod njih, i šalju pare svojima na sever da se prehrane. Kao potvrda ovog fenomena, u brazilskim novinama navodi se da je samo za prva tri meseca nove godine izdato 15.000 radnih dozvola strancima iz Amerike ili zemalja Zapadne Evrope sa visokim standardom. „O globo” citira profesionalce koji su iz svojih firmi u Vašingtonu, Njujorku, Bostonu, Čikagu izbegli na tropsko tlo da tu zarade milione koji im više u obećanoj zemlji nisu dostupni.

Rastućoj ekonomskoj sili, domaćinu fudbalskog mundijala 2014, i Olimpijade 2016, fali osam miliona stanova, infrastruktura, brze pruge, moderni vozovi, stručnjaci za dubinske naftne bušotine koji će otpočeti posao na nekim od novopronađenih najvećih rezervoara crnog zlata u svetu... Za ekologe, biologe, genetičare, informatičare takođe ima posla.

Navala stranaca je učinila da se rođene Karioke žale kako je u Riju postalo preskupo živeti. Kirije za stanovanje na Ipanemi ili Leblonu, prestižnim lokacijama u gradu sambe, više su nego na Menhetnu ili na Jelisejskim poljima. Prema istraživanju časopisa „Veža”, skuplje od Rija su samo nekretnine u najluksuznijim kvartovima Monte Karla, Londona i Hongkonga.

I sirotinja je ućarila pred Olimpijadu i Mundijal. U 55 favela Rio de Žaneira ušla je „mirovna policija”. Po jedinstvenom receptu popularnog gradonačelnika Serža Kabrala, najmoćniji narko-kumovi sa bazama u živopisnim naseljima bede, pristali su na pogodbu. Bez mnogo pucanja i rušenja, oni su se povukli u predgrađa daleko od turističkih atrakcija i predali favele organima reda. U zamenu za mirno povlačenje sa teritorija koje su držali do zuba naoružane narko-vojske, plavci su im izgleda dali reč da im neće dirati u izmešteni biznis.

Po strmim sokacima favela i dalje se trguje na sitno gram-dva tek radi veselja. Ali nema više teške artiljerije, ulice Rija postale su znatno bezbednije.

Za to vreme u Braziliji, nova predsednica Dilma Rusef, koje su se zbog njenog čvrsto levičarskog stava pribojavali strani investitori, napunila je četvrti mesec na čelu države. Rejting joj je solidan (48 odsto), iako izbegava medije, a kad govori javno drži se strogo napisanog, ne izostavlja ni zapete, kako tvrde njeni pomoćnici. Rusef se posvetila pragmatičnom radu.

Za sada sa velikim uspehom, jer kako su sa zaprepašćenjem konstatovali listovi i agencije koje se bave finansijama, trgovinski suficit u aprilu dostigao je sumu od 1,86 milijardi dolara („Blumberg”) mnogo više nego što je to prognoziralo telo od 15 vodećih ekonomista sveta. Korigovane su zato i ostale prognoze. Umesto 229 milijardi, Brazil će ove godine izvesti robe u vrednosti od 245 milijardi dolara. Da brazilsko čudo nije kratkog daha, dokaz su „gringo gastarbajteri”. Odbili su zelembaće. Više vole da ih plaćaju u domaćim realima.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 08.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.