Braun: Nećemo ustuknuti pred ekstremistima

Izvor: Blic, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braun: Nećemo ustuknuti pred ekstremistima

„Velika Britanija neće ustuknuti pred ekstremistima povezanim s Al Kaidom. Nećemo ustuknuti, nećemo biti zastrašeni i nećemo dozvoliti bilo kome da ugrozi naš britanski način života", izjavio je juče premijer Gordon Braun.

On je apelovao na Britance da shvate da je teroristička pretnja sa kojom se zemlja suočava „dugoročna i konstantna" i da stalno moraju da budu „obazrivi".

Novi britanski premijer oglasio se juče, dan nakon što je u Glazgovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << automobil u plamenu udario u zgradu terminala na aerodromu i dva dana pošto su u centru Londona pronađena dva automobila-bombe.

Juče je u blizini bolnice u Glazgovu specijalna antiteroristička policija izazvala kontrolisanu eksploziju sumnjivog vozila u akciji koja je povezana sa napadom na aerodrom. Policija je saopštila da ne postoje indicije da je u vozilu bilo eksploziva, ali da je ono ipak uništeno iz preventivnih razloga.

Deo londonskog aerodroma Hitrou sinoć je nakratko evakuisan pošto je pronađen sumnjiv paket, čiji je sadržaj policija ispitala, posle čega je terminal ponovo otvoren, saopštio je Skotland jard.

Policija je do sada uhapsila pet osoba u vezi sa ovim pokušajima napada. Jedan od uhapšenih iz Glazgova, nalazi se u bolnici u kritičnom stanju, s obzirom na to da je pretrpeo teške opekotine. Njegovo lečenje bilo je privremeno obustavljeno kada je kod njega pronađena, a kasnije deaktivirana bomba pričvršćena za pojas. Zbog toga je bolnica nakratko bila evakuisana.

Policija sada pretražuje veći broj kuća na periferiji Glazgova i kaže da su tri pokušaja napada u jasnoj vezi i, po svemu sudeći, delo islamskih ektremista. Identitet uhapšenih nije saopšten.

Stepen pripravnosti u zemlji i dalje je na najvišem, kritičnom nivou, što znači da postoji veliki rizik od izvođenja sličnog napada. Pojačano je obezbeđenje na aerodromima, železničkim stanicama, oko važnih zgrada i ostalih javnih mesta.

Jedan od najviših bezbednosnih savetnika premijera Brauna, Džon Stivens, kaže da upotreba automobila-bombe u tri pokušaja napada na britanskom tlu signalizuje veliku eskalaciju rata koji islamski teroristi vode protiv Britanije. On je rekao da korišćenje automobila bombi ukazuje na sve bolju organizovanost Al Kaide u Britaniji, koja sad primenjuje svoju taktiku iz Iraka i sa Balija.

Lord Stivens iznosi pretpostavku da su operativci Al Kaide, koji su možda rođeni u Britaniji, došli u Britaniju iz Iraka i Avganistana kako bi obučili i dali vođstvo ovdašnjim ekstremnim grupama. Tajna služba bezbednosti MI5, kako saznaje „Mejl on sandej", procenjuje da je reč o usamljenim, do sada nepoznatim, terorističkim grupama kojima pripadaju ljudi za koje ne postoji bilo kakva bezbednosna sumnja ili trag.

Islamisti prete i Nemačkoj

Prvi put od terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001, u Berlinu su, prema pisanju magazina „Špigl", zasedali visoki vladini funkcioneri zaduženi za bezbednost. Povod za sastanak državnih sekretara u ministarstvima unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i sa šefom kabineta kancelara Tomasom de Mezijerom bila je i analiza američke obaveštajne službe CIA. U analizi se upozorava na opasnost koja i Nemačkoj preti od islamskih ekstremista koji se posle obuke u Pakistanu prebacuju u Evropu i planiraju napade i u Nemačkoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.