Bramerc i o odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine

Izvor: Press, 06.Okt.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc i o odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, ukazao je danas u Mostaru na važnost krivične odgovornosti i za zločine protiv kulturne baštine.
            Bramerc je podsetio da je Sud u Hagu krivično gonilo visoko pozicionirane civilne i vojne vođe zbog uništavanja brojnih kulturnih, obrazovnih i verskih institucija tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i rušenje Starog mosta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u Mostaru. On je naglasio je da su napadi na kulturne spomenike i institucije ratni zločin i često  deo kampanje etničkog čišćenja i dodao da počinioci moraju da krivično odgovaraju kako bi se zaštitila zajednička baština, prenosi agencija Fena. Bramerc, koji boravi u poseti Bosni i Hercegovini, danas je zajedno sa šefom  sarajevske kancelarije UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumom i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem obišao područje svetske baštine UNESCO-a - Stari most i staro gradsko jezgru Mostara.  Glavni tužilac je pohvalio UNESCO, Svetsku banku, Fond Aga Kan za kulturu, Svetski fond za spomenike i Grad Mostar za uspešnu obnovu Starog mosta i istorijskog središta Mostara.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Bramerc i o odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2015

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ukazao je danas u Mostaru na važnost krivične odgovornosti i za zločine protiv kulturne baštine...Bramerc je podsetio da je Sud u Hagu krivično gonilo visoko pozicionirane civilne i vojne vođe zbog uništavanja brojnih kulturnih, obrazovnih i verskih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.