Bračni par Tomić ne da kormilo VPŠ

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bračni par Tomić ne da kormilo VPŠ

Odbor za žalbe Agencije za borbu protiv korupcije potvrdio je odluku da se direktorka Visoke poslovne škole u Novom Sadu Dragica Tomić i njen suprug Radovan Tomić, koji je pre nje bio na toj funkciji, nalaze u sukobu interesa, i preporučio da se razreše sa javnih funkcija.

Agencija za borbu protiv korupcije naložila је 26. maja smenu bračnog para Tomić, koji već 16 godina u kontinuitetu vodi tu ustanovu, ali su oni na to rešenje Agencije uložili žalbu.

Radovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tomić nalazio se u sukobu interesa kada je kao predsednik Nastavnog veća glasao za donošenje odluke kojom je njegova supruga predložena za direktorku Visoke poslovne škole, kada je doneo odluku da ona može neograničeno da koristi službeno vozilo i kada je odobravao službena putovanja širom sveta na koja su njih dvoje zajedno išli, navodi se u rešenju Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Dragica Tomić je, s druge strane, zakon prekršila kada je glasala za to da njen suprug bude izabran za člana Saveta škole, ali i zato što Agenciju nije obavestila o sumnji u postojanje sukoba interesa kada je njen suprug donosio odluke u vezi sa njenim izborom za direktorku, službenim putovanjima i korišćenjem službenog vozila.

Radovan Tomić je na čelu Visoke poslovne škole bio 12 godina, da bi ga 2013. godine nasledila njegova supruga Dragica Tomić. On je pre dve godine kao direktor i član Nastavnog veća izmenio Statut i uslove konkursa za izbor direktora, koje je od 134 zaposlenih ispunjavala jedino njegova supruga Dragica.

Profesorka Milica Ničić koja je na tom konkursu bila protivkandidatkinja Dragici Tomić prilikom izbora za direktora VPŠ kaže da je odluka Agencije za nju bila očekivana, jer je konkurs bio fingiran i tendeciozan.

"Odredba Statuta je glasila bez dela koji je Zakon o visokom obrazovanju propisao, a to je da kandidat ne može da bude pravosnažno osuđen, odnosno da ima krivičnu presudu, i baš je taj deo izostavljen, što je indikativno, jer je koleginica tada imala prvostepenu presudu za napad na službeno lice", priča Ničić.

Kada rešenje Agencije postane konačno, Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj biće upućena inicijativa za razrešenje direktorke. Resorni sekretar Vladimir Pavlov za RTV kaže da rešenje još uvek nije dobio, ali da su pravni timovi spremni i da će pitanje Visoke poslovne škole biti rešeno.

"Zakonski su došli, zakonski će i otići", kaže Pavlov. "Govorim namerno u množini, zato što se radi o nazovi porodičnom biznisu. Ne, to je državna škola, državna zgrada, državni posao i državne plate i država će se postarati da tako i ostane."

Protiv bračnog para Tomić podignuto je 40 prekršajnih prijava, vodi se nekoliko postupaka pred Osnovnim, pa čak i Ustavnim sudom, a pre manje od mesec dana Sekretarijat je protiv njih podneo i krivičnu prijavu zbog nezakonitog trošenja oko 200 miliona dinara budžetskog novca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.